Стара плевня се превръща в спа център


Парижкото архитектурно студио Antonin Ziegler преобрази изцяло изоставена плевня в облицован с метал дом, който да създава усещане за „модерна развалина“. Уникалната плевня се намира в национален парк на Франция, между река с лечебна топла вода , влажни полета и е използвана за конюшня.

С износените части от хамбара архитектите обграждат структурата на дървесината и я облицоват с цинк. Така запазват монолитната и осезаема селскостопанска форма на сградата. Металната облицовка е оставена без допълнителни промени и ще развие патина с течение на времето. Оригиналната дървена конструкция, обаче все още се вижда отвън и може да се види  през прозореца, който минава по каменната основа на дома.

„Рамката е основният елемент на новата резиденция“, пишат архитектите. „Отвън, той остава частично видим под цинковата облицовка, като по този начин придава на строителството непълен аспект, сякаш е ерозирал от заобикалящата го природа. Прозорците и вратите са визуално занижени: архетипната къща се държи встрани, за да създаде друг вид местообитание, по-близо до заобикалящата го пустош. Пукнатина, която прониква през покрива и стените, дава на проекта вид на съвременна руина“.

Интериорът отразява простия и рустичен външен вид на фасадата с масивна палитра от бризове, латекс и бетон. Естествената светлина се влива в дома от всички страни, а прозорците са с изглед към реката и пейзажа. Приземният етаж е предимно с отворен план с няколко прегради, като кухнята е с две височини, а трапезарията и всекидневната са в единия край. Плувният спа център, както и основната спалня и сервизната стая, са разположени в средата. Четири спални са поставени на горния етаж в бившето таванско помещение, където е държано сеното.