Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа


Доклад на Европейския алианс за обществено здраве показва, че Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа. В същото време, от Общината отчитат трайна тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Проучването е продължило една година, а при изследването е установено, че 85% от населението в община Стара Загора умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух.

Това заяви Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация на пациентите, участник в изготвянето на доклада: „Най-голяма е заболеваемостта в Стара Загора от болести на дихателната система. Тенденцията е за увеличаване на заболеваемостта сред децата – остри бронхити и бронхиолит. Основният причинител за замърсяване на област Стара Загора са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид.”

Маргарита Георгиева от отдел „Екология и гори” в Община Стара Загора обаче обясни, че се наблюдава ясна тенденция за подобряване качеството на въздуха в града от 2013 г. насам:

„Единственият показател, по който ние имахме проблем, бяха фините прахови частици, но от 2017 г. вече сме и в норма и по този показател.”

Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация коментира, че Стара Загора не е с най-мръсния въздух, а подобни бомбастични заглавия от последните дни са крайно некоректни.

Вижте още:

Най-голямата зелена стена в Европа поглъща по 8 тона мръсен въздух

Управление за приточен въздух без вентилационни клапи