Стара Загора ще има нов Летен театър


театър

Със символична “първа копка” дадоха началото на проекта за обновяване и реконструкция на Летния театър в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев”. Проектът е дълго чакан от старозагорци, тъй като през последните години състоянието на театъра беше много лошо. От откриването му през 1959 г. досега не е извършван цялостен ремонт.

„Проектът за реконструкция на Летния театър е дело на старозагорски екип с водещо участие на арх. Явор Янулов и ланд. арх. Корнелия Маторова, като същият дава възможност това уникално място за старозагорци да придобие един много по-добър вид, вписващ се в парковата среда, създавайки по-добри условия за провеждане на културни мероприятия на открито.“ Това обясни главният архитект на общината и ръководител на проекта Виктория Грозева.

Сред присъстващите бяха иминистър Красимир Вълчев, министър Лъчезар Борисов, зам.-кметовете на Община Стара Загора и др.

Срокът за изпълнение на реконструкцията е 240 дни, а стойността – 3 072 754 лева, финансирани от Фонд за устойчиви градове.

Общата площ на обекта е 3800 кв. м, от които 1330 кв. м – зелени площи. Сградата ще бъде изцяло обновена, с нова козирка над сцената и оркестрината. Тя ще бъде с пергола от метална конструкция с решетъчна структура, която максимално да щади съществуващата дървесна растителност. Изцяло ще бъде подновена и аудиторията с амфитеатрално разположени седалки, която ще се използва от публиката. Ще има нови настилки и достъпна среда със зона за лица в неравностойно положение.

Дейностите включват още промяна на съществуващото функционално състояние на сградата, като ще бъдат изградени подземни гримьорни от източната страна, както и две вкопани подземни тоалетни за посетители в близост до северния и южния вход на летния театър. Ще се изгради и системата за видеонаблюдение.

Ето как трябва да изглежда обновения Летен театър:

Част от перголата над сцената и оркестрината ще бъде остъклена, а останалата ще е ажурна, което ще осигурява свободно преминаване на стволовете на съществуващите дървета през решетъчната й структура.

Ето как изглежда днес:

Летен театър. Снимки: община Стара Загора

Вижте още: