Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Стари силози се превърнаха в уникален жилищен проект

Harbour Club – старата сграда с „новите“ силози е интересно решение, насочено към съвременните проблеми, пред които е изправен градът днес. Такива като проблема с необходимостта от достъпни жилища, проблема с преустройство на исторически сгради, проблема за екологичната устойчивост на архитектурата.

Разположен в Амстердам, Harbour Club е многофункционална сграда, която е част от по-голям проект за преустройство в източния квартал Cruquiuseiland в Амстердам. Проектиран от LEVS architecten, той е интересна комбинация от нови обеми и стара сграда от 1900-та година, които заедно представляват отличен пример за социална архитектура и за устойчиво и справедливо градско развитие. Всички те заедно предлагат различни зони за смесено предназначение като ресторанти, търговски части, жилища и други, Иначе казано – архитектура, на която могат да се насладят жителите и самия град.

Безспорен акцент в проекта са огромните бели силози, които изскачат от покривите на част от сградите!

В проекта си от LEVS architecten залагат на иновативен подход и решават да използват огромни бели силози, които да превърнат в жилищни зони. Така, част от някогашните складове за вино на холандския пазар, конструкциите се превръщат във жилища. В символ, в напомняне на някогашния индустриален квартал, сега превърнат в жилищен район.

Така една от старите сгради, строена през 1901 г., придобива нов архитектурен облик. А като „бонус“ – и атрактивни зелени площи на покрива.

Новите жилища са разпределени на три етажа и предлагат вълнуващи панорамни гледки. А новоизграденият зелен покрив не е самоцелно решение, разбира се. Той предлага допълнителни изолационни характеристики – може да задържа вода, да абсорбира топлина и да осигури отлична звукоизолация на обитателите.

История на проекта в кадри:

Старата търговска зона на пазара, откъдето „идват“ белите силози…

Виждайки транспортирането на силозите по пътя, местните едва ли са очаквали, че „съдбата им“ е да се превърнат в нови жилища.

силози
Част от стария винен терминал, преустроен в нова сграда.

Резултатът днес…
Harbour Club е помислено и за социализацията на местните – в добра обстановка и с вкусна храна.

Всички снимки: LEVS architecten

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.05.2022

Водна кула в наследство – 5 архитектурни адаптации

Какво да правим с водните кули и имат ли те стойност у нас са въпроси, чиито еднозначни (и положително конструктивни) […]

Прочети още
ранспортни контейнери 20.09.2021

Архитектура от транспортни контейнери – 6 различни приложения

С годините архитектурата от транспортни контейнери придоби все по-голяма популярност и намери своето широко приложение в различни проекти по целия […]

Прочети още