Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Стари традиции вдъхновиха архитектурата на нов модерен дом

модерен дом

Архитектите от студио ACME създадоха Bumpers Oast – семейния модерен дом, вдъхновен от традиционната архитектура на овесените къщи (сушилни за хмел) в Кент, Югоизточна Англия.

Bumpers Oast е изградена от пет кръгли кули, облицовани с фасадни плочки в 6 различни нюанса.

Всъщност този тип, характерни с архитектурата си постройки, могат да бъдат открити навсякъде в провинцията на Кент и днес много от тях са превърнати в семейни домове. Характерната им форма – кула със заострен връх, е наложена от необходимостта местните да могат да закачат и сушат хмела, събран от околните полета, преди да бъде изпратен в пивоварните.

За Bumpers Oast от ACME използват именно тази форма, но я разширяват, за да създадат просторен и модерен дом с кръгли стаи и високи тавани.

„Това е характерна селскостопанска архитектура от периода между 15-и до 19-и век, но ние се опитахме да направим нещо, което е малко по-добро и което да прави живота в Bumpers Oast по-интересен, разказва Фридрих Лудевиг, директор и главен архитект в ACME. Това е нашата интерпретация, актуална за 21-вия век.“

модерен дом
Снимки: 1към1, предоставени от ACME.

За да изградят къщата с подходяща за съвременния семеен живот функционалност, ACME трябва да нарушат някои от традиционните правила при строителството. Те проектират новия дом като поредица от четири отделни кули, свързани към пета, която представлява и архитектурния център на сградата. Петата кула е малко по-широка от останалите, така че да не я заграждат и закриват напълно.

За облицовката на стените и покривите на новия дом са използвани над 40 000 плочки, избрани така, че да отговарят на естествените вариации на традиционните теракотени плочки, използвани в региона. Те са произведени от местни занаятчии като всяка една плочка, използвана над нивото на корниза на къщата е трябвало да бъде ръчно подрязана. Избрани са шест нюанса, вариращи от тъмно червено и кафяво до по-светли нюанси на сиво и оранжево.

В приземния етаж на къщата са разположени общите жилищни помещения.

Пространството в централната кула е с тройна височина, което позволява визуалното му отваряне както към всяка от останалите четири, така и към градината.

В основата на едната кула е разположена кухня, в друга – има хол, а централната кула е отредена за трапезарията.

Нов модерен дом в Кент.

Изборът на кухня и мебели с кръгли, заоблени форми се оказва доста практичен. А архитектите с радост установяват, че за местните майстори подобен проект не представлява проблем. В работата си те са свикнали с кръглите жилищни форми.

Масивно дървено стълбище се извива около трапезарията, за да стигне до първия етаж, където са някои от спалните.

В една от кулите се помещава втора всекидневна. А останалите три представляват малки двуетажни апартаменти. Всеки със спалня, самостоятелна баня и гардеробна. Тези помещения децата на собствениците обичат да използват и като стаи за игри.

модерен дом

С коничната си форма спалните определно са най-впечатляващите стаи в къщата. А пасторално-романтичния нюанс се подсилва от покривните прозорци, разположени на върховете на кулите.

Стените в къщата са облицовани с дървени ламели. Мебелите също са със заоблени форми там, където е възможно, за да прилягат идеално на пространството.

На приземния етаж има и четвърта спалня, предназначена за една от бабите в семейството, както и офис.

модерен дом
Една от спалните, предвидени за децата в този вдъхновяващ модерен дом.

Доволни от постигнатия резултат, архитектите с радост споделят, че Bumpers Oast е модерен дом. Израз на съвременните жилищни типологии, който обаче успешно пази и корените на местната архитектура.

Една от баните в новия модерен дом.

Вижте още: