Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Стартъп компания представи мултифункционален строителен робот

строителен робот

Австрийската стартъп компания Printstones представи последния си прототип на строителен робот, който е възможно скоро да бъде част от всеки един строителен обект. Роботът Baubot е с модулен дизайн, който ще позволи подобрения и иновативни допълнения във времето. А това означава, че и други заинтересовани страни могат да участват в разработката и да добавят свои инструменти и приложения към мобилния робот.

В този си вид Baubot предлага множество функции, които заместват човека. Сред тях са възможност за работа и транспортиране на строителни материали, наблюдение, завиване на гайки и винтове, плазмено рязане и пробиване. Може да изпълнява успешно и фукциите на зидар, полагайки тухли, мазилка и боя.

Строителният робот Baubot може да се изкачва по стълби и да минава безпрепятствено през врати. Максималната му скорост на движение е 3,2 км / ч с възможен полезен товар до 500 кг. Позиционирането на роботизираното му рамо е с точност под 1 mm. Захранва се с ток и към момента, при пълно зареждане, може да работи до 8 часа.

Строителен робот Baubot.

Управлението на робота е много лесно. Има ръчен и предварително зададен режим, като в този случай работният ден може да бъде програмиран до последния детайл.

Този тип роботизирани системи не са ограничени само до строителния сектор, така че тепърва ще наблюдаваме развитието и подобряването им.

Могат да намерят своето приложение и в корабостроенето и самолетостроенето например, както и за проверка и поддържане на съществуваща инфраструктура (например в електроцентрали).

Изследване на ETH Zürich посочва, че навлизането и употребата на роботи на строителната площадка ще подобри качеството на работа и безопасността на строителните работници. Разходите за изграждане и поддръжка на адекватна инфраструктура ще намалят драстично. С употребата на строителни роботи в бранша, би могъл и да се разшири и демографския профил на работниците (пол, възраст, физически възможности), а това би разрешило проблема с все по-нарасващия в световен мащаб дефицит на работна ръка за строителството.

строителен робот
Снимки: Baubot.com

Вижте още: