Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Стартира строителството на нова детска градина в София

детска градина

С тържествен водосвет стартира строителството на нова сграда – филиал на 24-та ДГ в столичния район „Надежда“ 3, с която ще бъдат осигурени нови 140 места в яслена и градинска възраст.

Филиалът е част от тригодишната Инвестиционната програма за строителство на сгради на детски градини и ясли на Столичната община, която предвижда изграждането на 67 нови детски градини.

„Тази градина по първоначалния проект трябваше да е за 4 групи, но с арх. Тилев успяхме да направим промени и ще е за 6″, каза по време на събитието кметът на район „Надежда“ Димитър Димов. И допълни, че благодарение на промените в нормативните изисквания и усилията на ръководството на Столична община, вече има възможност да се строи върху терени с неправилна форма, както и с по-малко отстояние след съответното решение на Общинския съвет. Сега очаква промяна и в друга наредба от страна на Министерството на здравеопазването, заради дефицит на медицинските сестри.

Амбициите на районната администрация са филиалът да бъде завършен за по-малко от година като срокът за това е 290 дни. Зам.-кметът на София Ангел Джоргов обеща, че пространството около самото детско заведение също ще бъде облагородено.

За проекта:

Сградата е съставена от три двуетажни корпуса, разположени върху разгърната застроената площ (РЗП) от 2162 кв.м. Всеки от корпусите е с отделен вход като проектното предложение предвижда да бъдат решени с различни цветни мазилки, за да придобият индивидуален облик.

Всяка група ще разполага с помещения за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно. Важен елемент на дизайна е отделянето на спални помещения от занималните, които са проектирани със стъклена окачена фасада. Физкултурният салон е проектиран с двойна височина и с достъп от главното фоайе. В сградата са предвидени и други помощни помещения, лекарски кабинет, помещение за изолиране на симптоматични случаи, административни кабинети и др.

На територията на детската градина са проектирани и открита спортна площадка, шест детски площадки с южно изложение и опитна градинка.

детска градина

Проектът за новата детска градина е изготвен от „Тилев архитекти“. Архитектурната фирма има дългогодишен опит в проектирането на големи публични, образователни и жилищни сгради.

детска градина

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

детска градина 07.09.2021

Място за детски усмивки: детска градина, вдъхновена от гората

Вдъхновени от гората и любопитството в очите на децата, архитектите от HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro създадоха поредното вдъхновяващо място […]

Прочети още
22.07.2021

Внедряват система за производство на зелена енергия в най-голямата детска градина в България

Столичната община внедрява система за производство на „зелена“ енергия и „умни“ комунални услуги в най-голямата детска градина в България. Проектите […]

Прочети още