Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

архитектурни награди

Стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, казват от КАБ. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост. Такива, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете. 

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г.

Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори или градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти. 

За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория – „Сгради – паметници на културата“.

Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда. 

Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури.

Председател на престижното жури е арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц – главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони – основател на NextOffice, Иран.

Критерии за оценка

Най-напред проектите ще се разгледат и оценят от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури.

Най-голяма тежест при оценяването – общо 50%, имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта. Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Наградите

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и четири специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 19 септември, а церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември.

“Български архитектурни награди” ще бъдат връчени в рамките на международния архитектурен форум SHARE Sofia 2021. Форумът, с локация НДК, ще събере на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете.

Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук.

Желаещите да се включат в SHARE Sofia, могат да го направят тук.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!


Архитектурна рисунка 29.07.2021

Обявиха международен конкурс за архитектурна рисунка

За пета поредна година Световният архитектурен фестивал обяви началото на международния конкурс за архитектурна рисунка – The Architecture Drawing Prize. […]

Прочети още
11.06.2021

BUILDINGSTYLE 2021 – Комплекс Старосел 23-26 ноември

Започна подготовката за архитектурно-строителен форум BUILDINGSTYLE 2021, който се надяваме да проведем във Винен и СПА комплекс Старосел от 23 […]

Прочети още