Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Стефка Костадинова с място в първия виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова

Едва ли има българин, който да не знае коя е Стефка Костадинова. Ако не сте гледали на живо епичната й битка на олимпийския стадион в Рим с Тамара Бикова през 1987 г. обаче, сега можете да го направите. С виртуалния музей на спорта можете да се пренесете 34 години назад, за да видите историческото събитие. А космическите 209 см височина, които тогава Стефка Костадинова преодоля и които и до днес остават недостижими за атлетите, съвсем естествено й отрежда заслужено място в музея.

Инициативата за създаване на първия вуртуален 3D музей на спорта е на Международната лекоатлетическа асоциация. Той е базиран на иновациите и съвременните технологии. Известен като MOWA, Музеят на световната атлетика е първият, създаден единствено в дигиталния свят.

Специално място в музея е отредено и на изключителната Стефка Костадинова!

Българката е представена редом до най-великите звезди в историята на световната атлетика. Сред тях са Карл Луис, Пааво Нурми, Джеси Оуенс, Фани Бланкерс-Коен. Тук са също и Ирена Шевинска, Мари-Жозе Перек, Ян Железни, Алисън Феликс, Джонатан Едуардс и Юсейн Болт.

По повод откриването на Музея, президентът на световната лека атлетика Себастиан Коу заяви, че MOWA е идеалната платформа за демонстриране на обширното наследство на атлетиката, основен спорт и олимпийски спорт № 1.

С 3D музея феновете от цял свят ще могат, без географските ограничения на физическото местоположение, да открият очарователната история на леката атлетика.

„Особено вълнуващо е да стартираме този проект в момент, когато пандемията ограничава възможностите на хората да посещават спортни събития или да посещават лично музеи“. Това каза Себастиан Коу, президент на световната лека атлетика.

Пътуването в MOWA започва с влизане през голяма приемна, в която са разположени шестте континентални дисплея. Следва преминаване през „Тунела на произхода“. А след „3000-годишно пътешествие от древността до съвремието“, е „Залата на световните първенства“. Тя включва всички 17 издания на водещите шампионати на Световната атлетика.

Тук посетителите могат да разгледат над 60 експоната и над 400 предмета с поддържащо съдържание.

За да създаде музея, Световната атлетическа централа е работила с дигиталната спортна компания, ръководена от олимпийския златен медалист в щафетата и световен шампион на 60 метра през 2004 г. Джейсън Гардънър, който внесе в проекта своите опит и страст към спорта.

Чрез авангардната 3D технология MOWA е проектиран да изглежда и да се чувства като истинска сграда със зашеметяващи зали.

Едно от най-големите технически предизвикателства е изграждането на дигитална среда, в която моделирането на сувенирите, дарени от спортистите, да изглежда реално. За да се гарантира, че фотографското възпроизвеждане, качеството и графиката са перфектни, всички артефакти, включително състезателни екипи, обувки с шпайкове и медали са заснети на 360 градуса с фотоси на всеки 10 градуса.

Музеят включва и други внимателно обмислени детайли като линиите на лекоатлетическа писта на виртуалния етаж, които да насочват посетителите.

Осъществяването на проекта е отнело шест месеца. Част от секторите ще се допълват, а цялата виртуална колекция е в 3D проекция. Посетителите могат да избират между свободна разходка из залите или тур с гайд на английски или френски.

Дигиталният музей можете да посетите в сайта на Световната атлетическа асоциация.

Вижте още: