Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Стойността на устойчиво построените сгради се повишава с до 25%, сочи проучване

Днес устойчивите сгради се радват на „зелена премия“

Изследване, проведено за икономическия консултант Deepki, установи, че стойността на устойчиво построен имот може да бъде до 25% по-висока от неустойчиво построения. За целите на проучването ESG* експертите анкетират 250 фирми за управление на търговски недвижими имоти в Обединеното кралство, Германия, Франция, Испания и Италия.

Собствениците на имоти могат да увеличат наемната и капиталовата стойност на своите активи с до една четвърт, ако ги изградят устойчиво.

Около 58% от анкетираните казват, че стойностите са се увеличили с между 16% и 25% в резултат на „зелената премия“. Според други 29% от участниците повишението е между 11% и 15%. Повече от половината (56%) фирми съобщават, че доходността от наеми се е увеличила с между 16% и 25%, тъй като наемателите са били готови да плащат по-високи наеми в замяна на по-ниски сметки за комунални услуги.

Проучването обхваща повечето видове имоти, включително промишлени, здравни, логистични и студентски общежития, както и търговски и жилищни. Според данните секторът, който се възползва най-много от зелената премия, е индустриалният, следван от жилищния и сектор здравеопазване.

Подобряването на устойчивостта на имотите благоприятства и за това, че те остават свободни, т.е. ненаети, за по-кратки периоди. Една трета от респондентите посочват, че времето за „свободен имот“ е до 25% по-кратко за зелени сгради. Според други 30% от анкетираните то е между 11% и 15%.

„Подобряването на устойчивостта на недвижимите имоти е не само очевидно положително за околната среда, но също така подобрява възвръщаемостта“.

Това обобщава Винсънт Брайънт, главен изпълнителен директор и съосновател на Deepki, по повод резултатите от проучването. Компанията му е базирана в Париж. Основана през 2014 г. тя предлага табло за управление на ESG данни. Целта е да помогне на инвеститорите, собствениците и мениджърите на търговски недвижими имоти да подобрят ефективността на своите активи. Има повече от 250 служители в пет европейски столици и оперира в 41 държави.

сгради

* ЕЅG (environmental, social and governance) пpeдcтaвлявa oбщa paмĸa зa paзглeждaнe нa въздeйcтвиeтo нa сградите/компаниите (в т.ч. за управление на имоти) въpxy oĸoлнaтa cpeдa и oбщecтвoтo, ĸaĸтo и нa ĸaчecтвoтo им на yпpaвлeниe.

ЕС непрекъснато разработва регламенти за ESG за постигане на целите за климата до 2030 г. и 2050 г. Целта на тези регулации е да се постигне въглеродна неутралност в цяла Европа до 2050 г. Както и да се предотврати „зеленото измиване“ и да се осигури прозрачност за инвеститорите.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!