Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Стол за вас, удобно легло за кучето! Можете да си го направите и сами :)

Днес най-добрият приятел на човека има празник! На 26 август се отбелязва Световният ден на кучето. Добър повод да ви представим супер идейното произведение на Симон Гиерц, която създаде модерен и нестандартен стол „2в1“ – офис стол за нея и удобно легло за домашния й любимец.

А най-хубавото е, че можете да си направите и вие такъв, стига да отговаряте на следните три условия:

  1. Да имате домашен любимец куче (но може и коте).
  2. Да ви харесва идеята.
  3. Да имате желание да опитате и все пак някакви умения за ръчно творчество.
И така, ако отговаряте на поне на две условия (защото за третото, ако трябва да бъдем честни, можете да се обърнете и към някой роднина или съсед с опит в дърводелството), продължете да четете нататък… 🙂

Симон Гиерц (Simone Giertz) представя себе си като майстор, ентусиаст и фен на роботиката и не-инженер. А освен това има и куче. Името му е Скрапс и обича да стои в скута й, докато тя работи. Ето защо й хрумва идеята, че й трябва стол с подобрена функционалност – такъв, на който може да работи спокойно на бюрото си, а гушливият Скрапс да си почива удобно близо до нея.

Проучването й в Google не дава нужните резултати за продукт на пазара, предназначени за хора с малки сладки домашни любимци, които обичат да са максимално близо до стопаните си. Затова решава да си го проектира и изработи сама.

А идеята да сподели процеса и резултата в YouTube Channel е превъзходна!

Стол, създаден за нуждите на домашните любимци.

Във видеото Симон ни запознава с първоначалния прототип на стола и неговата окончателна форма след това.

Използвайки функцията Fusion 360, тя създава 3D модел на домашния си стол, който разполага със затворена кутия – къщичка за кучето, до която се стига по стълбичка и се влиза през вратичка (отвор), а покривът й всъщност е седалката на нейния работен стол.

В процеса на работа използва CNC фреза за прецизно и лесно изрязване и оформяне на отделните елементи – седалката-покрив, странични стени, стълбите, входа на къщичката и пр.

Първо изработва долната част – краката на стола и къщичката на кучето, върху която впоследствие доизгражда и самия стол. Отделните парчета шперплат съединява като използва винтове, за да получи прототипираната форма.

Разбира се, както ще видите и от видеото, първоначалният прототип търпи известни промени и подобрения в последствие.

Във финалния вариант седалката е достатъчно удобна и голяма, за да побере и нея и Скрапс, а под нея се отваря допълнително пространство за кучето и възможност за по-широк отвор за вход. Стеснява също и разстоянието между стъпалата и добавя парапет, който едновременно с това служи за облегалка и подлакътници. Стълбите пък се превръщат в удобни чекмеджета за съхранение на … каквото решите.

И за да не ви държим повече в напрежение, вижте резултата и не забравяйте да изгледате и видеото в края на публикацията. 🙂

Ето го и него! Между другото, харесва ни дори цвета, който е избрала, както и комбинацията му с възглавничката…
източник/информация: Twitter.com/simonegiertz; www.simonegiertz.com

Стол, създаден за нуждите на домашните любимци… и комфорта на стопаните им:

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
23.05.2020

Идейна архитектура за кучета

23Архитекти и дизайнери като Kengo Kuma, Toyo Ito, Shigeru Ban, MVRDV и Konstantin Grcic, организирани от куратора Кения Хара, са автори на […]

Прочети още
15.12.2018

Луксозни кучешки къщички

За по претенциозните собственици на кучета, корейското студио „Bad Marlon“ е изобретило специални кучешки легла и колибки. С тези изобретения […]

Прочети още