Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Страхотни идеи в мини размери: Награди за малки архитектурни проекти

Минималистичен дом, дефиниран със своята скромност, малка къща за бездомни и винарска изба, вградена в пещера, са само три от общо 13-те изключителни сгради, представени в наградите за малки проекти на Американския институт на архитектите (AIA).

Целта на тазгодишното издание на наградите „AIA Small Project Awards“ е да повиши осведомеността относно стойността, която архитектите могат да донесат на проектите, независимо от техния размер или обхват. Изборът от 13 проекта за 2022 г. е разделен на три категории: проекти, които струват под 250 000 щатски долара разходи за строителство; такива, които струват до 2,5 милиона долара разходи за строителство и тези, които са с площ под 460 кв.м.

Избрахме да ви представим три от тези проекти, които, да, определено са сравнително малки по размер и цена, но за сметка на това надхвърлят всички очаквания с превъзходния си дизайн.

Enough House – Канада

Проектирана от MacKay-Lyons Sweetapple Architects, идеята зад Enough House е да предложи „достатъчно“ пространство – нито повече, нито по-малко, което е абсолютно необходимо да осигури удобство на собственика си, но без „разхищения“.

Дизайнът на къщата е завършен със стомана Corten с патина. Разполага с компактно и решено с вкус вътрешно оформление. Основната всекидневна, кухня и баня са разположени на долния етаж. А вътрешна стълба отвежда до основната спалня на второ ниво, откъдето пък по друга стълба се изкачвате до компактно таванско помещение.

„Чрез проста форма и използването на конвенционални материали, проектът се изпълнява с голяма строгост и умение, като се прилага внимателно обмислено конструктивно наслояване, което предизвиква конвенциите на рамката, основата и довършителните елементи“, коментират от журито на AIA.

Къща Jesse – Тексас

Къщата на Джеси (Jesse’ House) е проект на Jobe Corral Architects. Представлява семпла малка къща, построена за човек, който е бил бездомен през по-голямата част от живота си. Намира се в Community First! Village – комплекс от микро домове, услуги и удобства в Остин, Тексас, която подкрепя хора, останали на улицата.

Интериорът на малката къща е много изчистен. Тук дори няма водопровод, тъй като съоръженията за готвене и баня са споделени в общността на малката къща. Все пак има основен кухненски бокс и малък хладилник, които са напълно достатъчни в случая. Изглежда много удобно и уютно отвътре, с щедро остъкляване и висок покрив, специално проектиран, за да накара обитателя й да се чувства в безопасност. И най-вече – наистина „у дома“.

„Работейки със скромен бюджет, стратегията на проекта умело установява серия от припокриващи се вътрешни зони. Те преминават между личното жилище и заобикалящата общност, създавайки богата гама от пространства, които противоречат на малкия му отпечатък“, казва журито на AIA.

Винената пещера Hill Country

Винарната Hill Country е скрита в малка пещера в селце, отново в Тексас. На дизайнера Клейтън Корте му се налага да положи много усилия, за да го превърне в пространство, подходящо за настаняване на впечатляваща колекция от над 4000 бутилки вино.

Камъни и буйна растителност помагат да се замаскира устието на пещерата. Самият интериор е завършен в дърво, предлага кухня с бар зона и допълнителна и зона за релакс. Щедрото остъкляване на входа помага да се отвори пространството навън.

снимки: www.aia.org

„Този ​​красиво детайлен проект се възползва от изкопаното пространство, подобно на пещера… В рамките на това много стегнато и ограничено съществуващо състояние силата на стратегията за проектиране се крие в способността й да организира редица пространствени преживявания“. Това смята експертното жури.

* Заглавна снимка: Marfa Suite, проект на DUST Architects, един от 13-те проекта, селектирани за AIA Small Project Awards. Всички снимки: AIA

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!

небостъргач 18.05.2022

Дървен небостъргач доказа, че бъдещето е за устойчивите сгради

Новият небостъргач в Швеция, изграден от дърво, е идеалният пример за това как устойчивите сгради могат да се справят с […]

Прочети още
Джей Балвин 12.04.2022

Джей Балвин: Този дом е моята душа

Не всеки ден човек може да влезе в дома на звезда от ранга на Джей Балвин (J Balvin). Днес обаче […]

Прочети още