Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Странни, но забавни традиции по Коледа в Европа

Коледните традиции в Европа са толкова пъстри и разнообразни, колкото прелестни и богати са и пейзажите й. Наистина е невероятно как само на няколко километра разстояние едни от други, европейци, разделени от държавните си граници, могат да празнуват Коледа по коренно различен начин.

Да нахраниш гнома, да скриеш метлата или паяка, не са изрази от някоя фантастична приказка, а поверия, които и днес все още се отбелязват в различни точки на Европа по Коледа. Има и други традициите, които са не по-малко интересни. Например тази за влаченето на цепеници (защо и как, ще разберете, ако подължите да четете) или за честването на кучиос и поверието, че можете да поканите на семейната трапеза само един единствен гост. Традицията за 13-те момчета-юле, които се появяват 13 поредни нощи преди Коледа и други…

Първо се грижиш за дънера, пък после го биеш, за да „ака“ подаръци?!

Звучи странно, но в Каталуния се случва точно така :). Регионът е дом на някои странни, но забавни коледни традиции, сред които е и тази за Чичо Коледа (Tió de Nadal или Caga Tió), който по същество представлява дънер с усмихнато лице и шапка.

Tió de Nadal, снимка: wikipedia

Всяка година дървените трупи на Tió de Nadal изминават дългото си пътуване от горите и пристигат в домовете на развълнувани деца в Каталуния точно на 8 декември. На децата се казва, че трябва да се погрижат за дънера си в дните преди Коледа, така че те го покриват с одеяло и го хранят всяка вечер с хляб и портокалова кора.

След това, на Коледа, децата се събират и започват да бият дънера с пръчки и да пеят песни, които го насърчават да „ака“ подаръци и нуга. Подаръците, които Tió оставя, обикновено са малки, тъй като традиционно семействата в цяла Испания правят подаръците си на 6 януари, когато пристигат Тримата крале (или Тримата мъдреци).

Рига, Латвиа. Снимка: Christmas Tree Riga ©MNStudio/Dreamstime.com

Празнично, от Латвия: за цепениците и още нещо…

Тук Коледа се празнува с особена любов – първите приготовления за празника започват още през есента и завършват чак на Богоявление. Всеки член на семейството полага големи усилия, за да бъде Коледа отбелязана подобаващо. Любопитно е, че една наистина стара традиция се е запазила и до днес. Празнува се все още в много части на страната може да се види изпълняване на ритуала по влачене на трупи.

Какво представлява и какво символизира този ритуал? Същността му е да влачите из къщата си големи цепеници, които символизират всичките ви неуспехи и беди, сполетели ви през изминалата година. След това трябва да ги изгорите, за да изгорите лошия късмет и да осигурите пътя на благоденствието.

По Коледа в латвийските села се изпълнява и ритуал, с песни и танци. Много прилича на нашите кукерски традиции – възрастните си слагат животински маски и им се сервират печени кестени и сладкиши, а децата и по-младите обличат животински кожи и пеят и танцуват.

13 малки трола и една легенда

Освен че Коледните светлини в Исландия може би се палят най-рано спрямо останалите европейски страни, тук има и друга традиция, която прави очакването на Коледа още по-забавно и за малки, и за големи.

13 дни преди празника тук се появяват 13 момчета тролове, наричани Юле или исландски Дядо Коледовци. Те са шегаджии, всеки от които има специфични характеристики, отразени в имената им. Например един обича да затръшва врати, друг да облизва хубавичко лъжицата, трети – да краде колбаси и т.н. Въпреки палавото им поведение, те са много приятелски настроени към добре възпитаните деца.

Безобидните шегаджии – помагачи на Дядо Коледа в Исландия.

Легендата разказва, че през всяка една от 13-те нощи до Коледа един от тях слиза от планината, където живеят в пещера, и носи носи малки подаръци за послушните деца. За целта децата пък са оставили обувката си на перваза на прозореца, за да има къде Юле да остави изненадата.

Да му мислят обаче тези, които не са слушали през годината – вместо подарък, те получават гнил картоф!

Достъпът ограничен – само един гост на празничната трапеза?!

В Литва Коледа строго се почита като семеен празник, началото на който започва от Бъдни вечер. Сред местните е по-известен като кучиос и е свързан с поверието, че можете да поканите на празничната си трапеза само един гост – например самотен съсед или приятел, за който знаете, че няма с кого да празнува.

Има и интересно поверие, което, ако вярваш в магии и свръхестествени сили, може да те притесни… Според старите предания в полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа животните проговарят с човешки глас, а на този, който ги чуе, горко му – чака го цяла година лош късмет!

Снимка: Simone Zucchelli
Не може и без вещици…

Коледна легенда в Италия, която датира от средновековието, разказва за Ла Бефана – старица, която много прилича на вещица…. Тя била поканена от Тримата мъдреци да се присъедини към тях при посещението на бебето Исус. Ла Бефана имала твърде много домакинска работа обаче, затова отказала.

По-късно Ла Бефана променя решението си и отива да търси Мъдреците, нарамила метлата си и кошница с домашно приготвени лакомства за Девата, която според нея щяла да предпочете именно чист под и малко храна пред другите подаръци, но не успява да ги намери. А тичала толкова бързо, за да ги настигне, че чак се издигнала в небето на метлата си…

Оттогава до днес, в нощта на 5 януари – навечерието на Богоявление – се вярва, че Ла Бефана посещава всички домове в Италия в търсене на Тримата мъдреци и бебето Исус. Носи карамел или сладкиши за добрите деца, но и въглища – за непослушните.

В наши дни в някои части на Италия традицията е видоизменена. Децата оставят чорапи за Ла Бефана, за да ги напълни с подаръци. Оставят и чаша вино и чиния с колбаси и броколи, за да се почерпи.

Снимка: Christmas Tree Riga ©MNStudio/Dreamstime.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.12.2021

Нахрани гнома, скрий паяка, да ти е мирна и благодатна Коледата!

Коледа е Рождество, празник, който православните почитат като най-светлото предзнаменование за човечеството, че ще ни бъде! Но Коледа е и […]

Прочети още
Гринч 21.12.2021

В къщата на Гринч, който открадна Коледа

Гледали ли сте „Как Гринч открадна Коледа“ – американския коледен фентъзи филм от 2000-та година, режисиран от Рон Хауърд по […]

Прочети още