Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Странни строителни материали, за които може и да не подозирате :)

строителни материали

Морковите и водораслите едва ли ви звучат като нещо непознато и екзотично, но какво ще кажете за новината, че освен в кухнята и козметиката, те имат своето приложение и като строителни материали?! Всъщност те имат своето приложение и предимства дори и в строителството.

В опит да компенсират въздействието върху околната среда от сградите, изследователите и строителните специалисти са открили широк набор от решения, с които да ги направят по-устойчиви и екосъобразни. Примерите, които ви представяме са именно за нетипични строителни материали, които обаче имат и биха могли да имат своето приложение в устойчивото строителство.

Морковите и бетонът

Започваме с един от най-необичайните строителни материали, тъй като вече ви споменахме за тях, а именно – морковите.

Група изследователи от университета в Ланкастър (Lancaster University) са провели тестове, за да проверят дали частиците от зеленчука могат да укрепят бетона. Изводът, до който са стигнали, е, че чрез смесването на тези частици с цимент за укрепване на бетона и предотвратяване на пукнатини ще е нужно по-малко количество цимент. А така ще се намали и въглеродния отпечатък на бетона, тъй като циментът е отговорен за значителна част от глобалните емисии на CO2.

Главният инженер Мохамед Саафи обяснява, че морковените влакна имат много добри характеристики по отношение на якост, тъй като това са градивните елементи на силата на зеленчука. „Открихме, че якостта на бетона може да се увеличи с 80%, като използваме малко количество от този нов материал“, разказва водещият изследовател Мохамед Саафи. Уточнява, че целулозата се намира и в дървото, но се извлича по-лесно от зеленчуците. А с големи количества растителни отпадъци, които се предлагат като страничен продукт от селското стопанство, това ги прави евтин и екологичен източник на влакна.

Стени от автомобилни гуми

В проектите за еко строителство „извън мрежата“, наречени Earthship, автомобилните гуми се използват като система за изграждане на стени.

Earthship, което в превод означава “Земният кораб” е вид пасивен слънчев заслон (или къща), който е направен както от естествени, така и от рециклирани материали. За основоположник на концепцията се приема, че е архитектът Майкъл Рейнолдс.

Тези къщи са изработени от естествени и рециклирани материали и могат да бъдат намерени по целия свят. Освен че използват отпадъчен продукт, каквито са старите автомобилни гуми, те са проектирани да бъдат с максимална енергийна ефективност. И гумите определно помагат за това.

Странни строителни материали / снимка: Pinterest

При изграждане на стените, гумите се запълват с пръс, което допълнително допринася за това да поемат и съхраняват топлина през деня и да излъчват топлина през нощта. По този начин, освен енергийна ефективност, осигуряват и комфортна равномерна температура в къщата без значение от сезона или коя част на денонощието е.

Примери за подобна архитектура могат да бъдат намерени предимно в Ню Мексико и Нормандия (Франция).

Странни строителни материали / снимка: Pinterest
Бирени бутилки

Може би бирените бутилки все още са далеч от приложението за основен строителен материал, но многократно е доказвано, че са едни от най-често повтроно използваните материали.

Двата проекта, които открихме, показват, че човешката изобретателност е ключова за измислянето на алтернативни строителни материали.

Чували ли сте за японската кръчма, която е построена от 100 вида рециклирани материали? Сред тях са включително вестници и бирени бутилки. Тук обаче бутилките са използвани за направата на полилеи и други декорации.

Странни строителни материали / снимка: Green Matters

Не така стоят нещата при следващия проект обаче, който извежда използването на бирени бутилки на следващото ниво. Това е храмът Wat Pa Maha Chedi Kaew в Тайланд или по-известен като „Храмът от милион бутилки“.

Започвайки през 1984 г., будистките монаси събират милиони бутилки за целите на рециклирането. Самото построяване на храма отнема 2 години, но монасите продължават да използват изхвърлени бутилки, за да разширят обекта, който сега обхваща над 20 сгради.

снимка: wikimedia

Сред ползите, които изтъкват местните “строители“: е, че бирените бутилки не губят цвета си, осигуряват добро пропускане на светлината и са лесни за почистване.

Детайл на стената от бирени бутилки, снимка: wikimedia

Водораслите като изолация

Ето, стигаме и до момента, в който ще се убедите, че водораслите не са полезни само в супата или козметиката. 🙂

В китайския град Ханджоу Френските архитектите от XTU studio са проектирали кула с фасада, изцяло покрита с водорасли. Проектът се очаква да бъде завърпен следващата година, а идеята е по този начин да постигнат търсения ефект за „зелена фасада“ и едновременно с това тази биофасада да абсорбира въглеродния диоксид, действайки като изолация на сградата.

заглавна снимка: XTU Architects

XTU studio работят по подобен проект с биофасада и във Франция. Там идеята на проекта е от фасадата да могат да се произвеждат микроводорасли за медицински изследвания – The Algo House.

тази и заглавна снимка: XTU Architects
Това е… засега!

Както се казва, светът е голям и изненади, пък били те и по отношение на нестандартни строителни материали, дебната отвсякъде. Със сигурност примерите, които ви представихме демонстрират креативността и изобретателността на човека. Желанието му за преход към по-устойчив начин на живот. Тема, която от години занимава света. Дали ще се запази и развие тази тенденция обаче… само времето ще покаже.

бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още
тухли 11.04.2021

Тухли от текстил – различни и екологични

Иновативното дизайнерско студио FabBRICK рециклира текстилни отпадъци, превръщайки ги в екологични тухли с широко приложение в интериорния дизайн. Идеята е […]

Прочети още