Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Страж в гората – къща, която ни напомня, че стъклото никога не излиза от мода

Домът е там, където е сърцето. А когато сърцето има възможност да се сгуши в спокойствието и прохладата на вечнозелените гори, тогава хармонията е пълна.

От Atelier Jørgensen, начело с архитект Брандън Йоргенсен, представиха нова гледна точка към разбирането за семейно убежище, с която потвърдиха теорията ни, че стъклото никога не излиза от мода, дори и в архитектурата.

Сгушен в планината и рамкиран от почернелите остатъци от овъглена секвоя от скорошни горски пожари, двуетажният дом с формата на куб е „кацнал“ в планината Видер и насочил своя стремителен поглед към Йонтвил (САЩ). Погледнат отдалече – напомня много на аванпост, откъдето идва и името му…

Сгушена в гората къща..

Миналото, отразено в настоящето

В желанието си да събере семейството и приятелите заедно – две неща, които вървят ръка за ръка с виното – домът, който може да бъде използван както за постоянно живеене, така и за уикенд бягство, отразява личната връзка на собствениците с Южна Калифорния и разказва за дом от детството, който е изгубен в пламъците.

Модерна и различна, къща – мечта.

Поглеждайки към проекта, няма как да не забележим параболичния покрив, подчертан от тъмна гофрирана стоманена облицовка и прави линии.

Като контрапункт на студения индустриален екстериор, интериорът е примамливо топъл и уютен.

И двата етажа на къщата са облицовани с шперплат от руска бреза.

Всяка къща се превръща в дом, когато я запълним с любов…

Остъклената фасада на къщата е решена по този начин като отговор на желанието на собствениците директната слънчева светлина никога да не навлиза в основната спалня сутрин.

Във всички останали помещения на този „горски страж“ светлибата е „добре дошла“ по всяко време. Това е и причината да не са предвидени каквито и да било завеси, щори или капаци за остъклената част от фасадата.

Аванпост в гората

Къщата получава името си „Аванпост“ заради ориентацията на тавана. Той остава като че ли незабелязан от периферното зрение, създавайки усещането, че човек стои на аванпост в края на гората.

Арх. Йоргенсен го описва така: „Разположен на ръба на цивилизацията, където няма бърза реакция за помощ в случай на извънредна ситуация, следващият пожар, който дойде, ще изгори покрай него, оставяйки „Aванпоста“ като самотен страж, нащрек. Проектиран за напредъка на просветлението.“

В къща с гледка към гората, нима е нужен телевизор?
Всички снимки: Atelier Jorgensen, фотографи: Douglas Friedman, Joe Fletcher
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
сянката на вятъра 02.11.2021

„Сянката на вятъра“: пасивна къща от Нова Зеландия

„Сянката на вятъра“ е нашето предложение за име на тази впечатляваща къща от Нова Зеландия, макар архитектите от Rafe Maclean […]

Прочети още
архитектура 03.05.2022

Среща на покрива – красив пример за съвременен урбанизъм и архитектура

Архитектурата се измерва спрямо миналото – градите в настоящето и се опитвате да си представите бъдещето. <Ричард Роджърс> Работата по […]

Прочети още