Строежът в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ е законосъобразен


Разрешението за строеж на новия обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ е издадено от главния архитект на община Варна, на 16 февруари миналата година и е законосъобразно. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Иван Несторов. Заедно със заместник-началника на ДНСК Петър Духлински и началника на РДНСК – Североизточен район Кирил Москов той извърши проверка на новостроящия се обект в курортния комплекс.

Архитект Несторов обясни, че Дирекцията за национален строителен контрол отговаря за обекти от първа до трета категория, съгласно законодателството, а строителството и контрола на всички сгради до 15 метра са от компетентността на общинската администрация, независимо дали са обществени или жилищни, в това число и провереният обект, който е от четвърта категория.

Другият отговорен по строителството на такива обекти е фирмата – консултант, стана ясно още от думите на началника на ДНСК. „Всички задължения, които трябва да се извършват относно законосъобразността на изготвените строителни книжа са възложени на консултанта. Той е този и който упражнява надзор на строителството и консултира строителните книжа“, подчерта още Несторов.

„Нито ще има нов плаж, нито ще се застроява плажа“, каза още Несторов и допълни, че има влязъл в сила ПУП, който е одобрен от всички компетентни институции, имащи отношение към застрояването на брега на комплекс „ Св.св. Константин и Елена“.

След извършената проверка архитект Несторов съобщи още, че МРРБ работи по изготвянето на промени в Закона за устройство на територията и по-конкретно промяна на чл.24, ал.3 от закона, с който се определя височината на сградата според терена. В момента съгласно този член се дава възможност на одобряващия орган да мери височината на сградата откъм улицата. Когато обаче се измери от към плажа – сградата „расте“, обясни още началникът на ДНСК.

Проверките на ДНСК по Черноморието продължават на юг към Бургас.

Снимка: Агенция Крос