Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Строг контрол върху плановете за строежи в центъра на София

По-строг контрол върху плановете за строежи в центъра на столицата предложиха Комисията по култура в Столичния общински съвет (СОС) и главният архитект Здравко Здравков.

Предложението е да се изработи процедура за бързо информиране на общинските съветници и предприемане на действия при инвестиционни намерения в центъра на града, съобщават от СОС. Това са за зони на групови недвижими културни ценности. А също и охранителни зони на единични ценности, които са получили положително становище от Министерството на културата, но намесата би нарушила духа на стара София.

До предложението се стигна след случая, в който институцията, отговорна за опазване на недвижимото културно наследство, е издала положително становище за строеж в близост до сграда – паметник на културата от местно значение в центъра на града.

Става дума за къщата на ул. „Ангел Кънчев“ 3, в която е живял и творил авторът на химна на България Цветан Радославов.

Инвестиционните намерения са от 2018 г. и мотивираното предложение в двора на имота да бъде направено допълнително ново застрояване е преминало съгласуване с Министерството на културата. „Фактът, че това има одобрение от министерството, ни връзва ръцете. Нашата задача е да създадем достатъчно законови механизми това да не се случи“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

„Къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на ул. „Ангел Кънчев“ №3 е паметник на културата. Тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана“. Това написа от своя страна кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Стана ясно, че Столична община е възожила изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника. Те ще се предложат за приемане на Министерство на културата. Изработването им е ключова задача както за контрол и защита на паметниците на културата, така и на средата около тях.

Преди предложението на СОС гражданска инициатива създаде Петиция за запазване на къщата, в която е живял Цветан Радославов. Те настояваха именно за „бърза и адекватна реакция от страна на институциите.“

На този етап са постъпили четири негативни становища към инвестиционните намерения за строеж в близост до къщата на Радославов. Районната администрация също е подготвила такова. Всички те ще бъдат внесени в Административния съд – София, обясни от своя страна Трайчо Трайков.

снимки: В. Илиев, автор на Петицията

Вижте още: