Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Строи се нещо голямо – мултисензорно арт пространство отваря врати през 2024 г.

Иновативен, футуристичен, мултисензорен и много арт проект от teamLab…

Абу Даби все по-активно работи в посока разнообразяване на своето културно предлагане. Съответно – художествените галерии, институциите и музеите и различните арт пространства изобщо, играят важна роля в неговото разширяване.

Представен по-рано тази година от Министерството на културата и туризма ОАЕ в партньорство с Miral, проектът teamLab Phenomena Abu Dhabi ще предлага именно ново интерактивно арт изживяване. А негов създател, както и името подсказва, е международният арт колектив teamLab.

Един квартал – много светове

Разположена в градския културен квартал Саадият – който вече е дом на Лувъра в Абу Даби*, а скоро се очаква да стане дом и на Гугенхайм в Абу Даби – новата арт зона също ще допринесе за новаторското културно развитие на острова.

Сградата от 17 000 кв. м ще бъде домакин на завладяващо, мултисензорно изживяване, целящо да насърчи „безкрайното любопитство“.

Въз основа на иновативната концепция на базирания в Токио колектив “Environmental Phenomena”, потапящото пространство е проектирано от teamLab Architects. Както навътре, така и навън, архитектите са проектирали структура, която обгръща изживяването, а не го компресира вътре.

Като предлага нов поглед върху изложбите, пространството ще представя набор от произведения на изкуството чрез интерактивни инсталации. Със стремеж да стимулира въображението на посетителите, изживяването ще се развива безкрайно. Т.е. ще го направи уникално за всеки човек въз основа на концепцията “Environmental Phenomena” (екологични феномени, англ. ез.).

Посетителите ще бъдат потопени в свят, който органично се променя и еволюира чрез участието и действията на хората в него. Точно това физическо изживяване е това, което може да разшири усещането ни за стойност.

Н. Пр. Мохамед Халифа Ал Мубарак

Обяснявайки въздействието на новата институция върху емирството, Н. Пр. Мохамед Халифа Ал Мубарак изтъква: „Винаги сме твърдели, че невъзможното е само концепция. Не се страхуваме да мечтаем и да прекрачваме граници, за да се свържем по-добре един с друг. Затова се ангажираме да създаваме културни преживявания и да разказваме нашите истории, прилики и разлики, тъй като вярваме в разнообразието на нашите артистични изяви.“

Строителството на teamLab Phenomena Abu Dhabi трябва да завърши през 2024 г.

снимки и визуализации: teamLab

* През м. ноември Лувърът в Абу Даби отбеляза 5 години от откриването си. Честването бе отбелязано с внушителна импресионистична изложба. За феновете на Ренесанса, като част от празненствата, Музеят на изкуствата обяви, че ще бъде домакин на творби на Леонардо да Винчи в продължение на две години.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
локации 18.03.2022

Как 5 световни локации промениха градския си пейзаж през времето

Всичко тече, всичко се променя… Променят се и местата, които посещаваме в ежедневието си, а какво остава за онези точки […]

Прочети още
17.08.2021

10 от най-забележителните архитектурни градини по света

Градината винаги е била пространствен стенограф за светилище и както историята не веднъж е показала, по време на криза това […]

Прочети още