Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Строители инвеститори ще предложат законови промени по проблеми на недвижимото културно наследство

културно наследство

Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор и Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще работят съвместно за решаването на актуални проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България.

Приоритет на сътрудничеството е инициирането на законодателни промени в сферата и стартирането на процес по актуализация и дигитализация на списъка с недвижими културни ценности.

Решението за съвместни действия бе взето на онлайн заседание на Координационния съвет, в което участваха директорът на НИНКН арх. Петър Петров и представители на браншовите организации в сектора. 

В рамките на следващите два месеца ще бъдат обсъдени и предложени конкретни промени в Закона за културното наследство и в Закона за закрила и развитие на културата.

Сред идеите е промяна на двустепенната система на съгласуване на инвестиционните проекти за обекти на недвижимото културно наследство.

Според бранша в момента процедурата е тромава и неефективна поради изискването за одобряване на документите в две административни звена – НИНКН и Министерство на културата.

„Смятаме, че 80% от преписките не е необходимо да се съгласуват с експертите в министерството, тъй като често те не са достатъчно запознати с характера и заключенията за конкретните обекти“. Това коментира проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ и ротационен председател на Координационния съвет. 

Професионалните организации в строително-инвестиционния сектор ще съдействат на НИНКН в процеса по актуализация на регистъра на недвижими културни ценности.

Очаква се в следващите месеци да бъдат сформирани работни групи с участието на експерти от бранша, които да започнат работа по изучаване, документиране и актуализиране на списъка с ценни обекти. А също и на специфичните правила и режими за тяхното опазване.

Общо 40 000 на брой са недвижимите културни ценности в България. Около 18 000 от тях са декларирани без да са получили постоянен статут.

Това коментира от своя страна арх. Петър Петров, директор на НИНКН. Той обясни, че това е огромен проблем за всички участници в инвестиционния процес, защото становищата по тези обекти често не са точни и конкретни, а уклончиви. По думите му в резултат възникват сериозни проблеми при съгласуването на проектите.

Браншът ще предостави експертна подкрепа и при създаването на онлайн информационен регистър на недвижимите културни ценности.

Наличието на публичен и ефективно работещ регистър ще облекчи процеса по опазване и управление на ценните обекти, смятат от бранша. Според тях в по-дългосрочен план е необходимо да се работи за въвеждане на изцяло електронна система за съгласуване на проектите. 

Предвижда се през до 3 години НИНКН да се преструктурира, като изгради по-голям капацитет и нови регионални звена, съобщи арх. Петър Петров, директор на института. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
баня Овча Купел 16.08.2021

КАБ иска прекратяване на обществената поръчка за минералната баня в Овча Купел

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на обществената поръчка за адаптация и реставрация на минерална баня „Овча купел“, […]

Прочети още
строителството 01.07.2021

КАБ внесе в МРРБ предложения за промени в ЗУТ

От Камарата на архитектите в България (КАБ) поискаха МРРБ да преразгледа последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) […]

Прочети още