Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Строителна компания ще построи 8 сламени къщи в търсене на устойчив модел

слама

Нидерландската строителна компания Ballast Nedam Development ще построи осем сглобяеми къщи, изградени с екопанели от слама.

За да намери най-добрия дизайн за идеалната, климатично-положителна къща, компанията обяви конкурс, наречен „Природна къща“ (Natuurhuis, холандски). А печелившата концепция е на екипа от architecten|en|en и изпълнителя Bouwbedrijf Van Herpen.

Според информацията на инвеститора строителството е планирано да започне в средата на 2023 г. Проектът за „природните къщи“ ще се реализира в село Хеезе, в провинцията Северен Брабант, разположена в най-източната част на Нидерландия.

С този проект искаме да въведем „новото нормално“ като начин на живот в Нидерландия и да отприщим материалния преход.

слама

Модулите на сглобяемите сламени панели имат високи изолационни качества и съхраняват CO2 от атмосферата. Панелите са сертифицирани, което го прави подходящ за строителство с голям мащаб, казва Баласт Недам, собственик на строителната компания.

„Ние разработихме терасирана къща на биологична основа, която може да се използва навсякъде. Целта ни е повишаване на мащаба на строителството на биологична основа!“, казват от architecten|en|en.


За къщата е изготвена матрица с материали с подкрепата на студенти от Университета за приложни науки Avans.
слама
„Повече изолация, по-малко монтаж“ – architecten|en|en

Използването на слама и други „био-базирани“ материали означава, че изграждането на всяка къща спестява 90 тона CO2 в сравнение с конвенционалните материали, подчертава още Недам. Освен това, по думите му, новите къщи ще генерират повече електроенергия, отколкото използват.

слама
Всички снимки и визуализации: architecten|en|en

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
11.04.2022

Архитектурна геометрия, устойчив дизайн и средновековни строителни техники

HiLo определено вдига високо летвата! Новото двуетажното допълнение към NEST Research Building съчетава средновековните строителни техники с цифрова технология за […]

Прочети още
строителни материали 19.05.2021

Странни строителни материали, за които може и да не подозирате :)

Морковите и водораслите едва ли ви звучат като нещо непознато и екзотично, но какво ще кажете за новината, че освен […]

Прочети още