Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Строителството на „Балкански поток” и АМ „Европа” върви по план

Президентът на Сърбия Александър Вучич, пристигна на първото държавно посещение у нас след символично отпадане на карантината между България и Сърбия се срещна с премиера Бойко Борисов.

Целта на посещението му бе, двамата заедно да инспектират автомагистрала „Европа” и газопровода „Балкански поток”. Изводът беше, че строителството върви по план, преде Нова Телевизия.

Официалната визита на сръбския президент започна с инспекция на новостроящата се отсечка на магистрала Европа, след което продължи оглед на трасето на „Балкански поток” в Ловешко. Двамата лидери направиха и своите изявления, като свалиха карантината между двете страни.

Ние отменяме карантината между двете държави и хората могат да пътуват и да се виждат. Осъзнавам, че тази магистрала „Европа”, от София за Белград през Ниш, ще свързва хората и това е важно. Но този проект за разширението на „Балкански поток” е по-важно за развитието на икономиките на двете държави”, заяви Вучич.

Поколения наред ще се ползват от това, което строим. Работата на „Балкански поток” и на магистрала „Европа” не е спирал, колкото и да е било трудно. Работи се много и по връзката Александруполис – Димитровград”, обясни от своя страна Борисов.

Пръстенът Александруполис – Турция – Балкански поток дава възможност за пълна диверсификация на целия регион. Чрез него ще може да се внася и руски, и американски, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите”, каза още премиерът.

С реализирането на „Балкански поток” ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят, „прозрачно, пред очите на Европейския съюз”, допълни още той.

Изключително съм доволен от това как върви работата. Сега се намираме в централната част на България, където се изгражда „Балкански поток”. Не съм убеден, че и българите, и сърбите осъзнават колко голямо съществено значение има той и за двете държави”, каза Вучич.

„И за двата народа осъществяването на този проект означава икономически растеж”, категоричен бе той.

И допълни: „Това може би не е една от инвестициите, които хората се почувстват веднага, но на практика това е един много съществен проект”.

„България е наш голям приятел, а българският народ – братски. Г-н Борисов успя да издигне нашите отношения на такова голямо равнище”, каза Вучич и добави, че в Сърбия никой няма да каже лоша дума за България.

По време на инспекцията стана ясно, че по трасето в момента работят 1600 работника, а други над 400 са под карантина. Предвижда се през юли и август, когато ще е пикът на строителните работи, да са ангажирани над 3500 души.

Проектът е приоритетен за българското правителство, защото с неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България. „Всичко е по правилата на Европейския съюз“, подчерта премиерът Борисов по време на инспекцията.

Снимка: МС.