Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Строят най-големия хибриден офис център в Европа с дървена конструкция

В Амстердам белгийската компания Besix Group започна строителството на най-големия хибриден офис център в Европа с дървена конструкция.

Компанията спечели договор с белгийската група DPG Media и холандския предприемач Being за изграждане на иновативната сграда с площ от 44 000 кв. м в предградието Ван дер Мадевег, на 6 км южно от центъра на нидерландската столица.

Това ще бъде и най-голямата офис сграда на континента, изградена с хибридна дървена конструкция. Проектът е на местната фирма Team V Architectuur в сътрудничество с британския инженер-консултант Arup, DGMR и Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Дървената конструкция генерира по-малко въглероден диоксид и азот от традиционните материали. Освен това дървото абсорбира CO2, който остава съхраняван в материала.

Това означава, че хибридната дървена система на сградата, изградена от дърво, ще ограничи допълнителните емисии и ще постигне потенциално положителен въглероден баланс. Сградата е планирана с висока енергийна ефективност. Ще бъде изградена подземна система за съхранение на топлинна енергия, комбинирана с термопомпа и слънчеви панели на покрива.

С постигането на положителен въглероден баланс, когато новият хибриден офис център бъде пуснат в експлоатация, инвеститорите се надяват да постигнат и сертификат за качество BREEAM Excellent.

Освен офис площи, в сградата ще има и звукозаписни студия, ресторанти и конферентни зали с изглед към канала Duivendrechtsevaart.

„С уникален дървен дизайн, много естествена светлина и градини на покрива, ние предлагаме както оптимална работна среда, така и положително екологично въздействие. Същевременно спестяваме и въглерод“, коментира при представяне на проекта Ерик Роденхоф, изпълнителен директор на DPG Media. И сподели още, че очакват с нетърпение да създадат холандския медиен център с DPG Media тук. Да обединят редакции, ателиета, печатница и други бизнес звена в района на Амстердам.

„Дизайнът на сградата решително се фокусира върху устойчива и здравословна работна среда. По-голямата част от конструкцията ще бъде от дървен материал“, добави Ник Де Роек, управляващ директор на Besix Nederland.

„Като иновативна компания за строителство и обновяване, стремежът ни е с този проект да подсилим устойчивия и иновативен характер на градското развитие“, каза още Роек.

снимки: Besix Group

Изграждането на най-големия хибриден офис център в Европа се очаква да приключи в началото на 2024 г.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
покриви 11.10.2021

Сграда печели овациите с дървена решетка, вдъхновена от сламени покриви

CLOU Architects – едно от набиращите скорост архитектурни студия в Китай, се вдъхновява от архитектурата на традиционните къщи със сламени […]

Прочети още
стадион 08.07.2021

Еко революция: Английски футболен клуб ще построи първия в света дървен стадион

Първият в света модерен стадион, изработен изцяло от дърво, предстои да се превърне от дългоочакван проект в реалност. Английският професионален […]

Прочети още