Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Строят нов център за деца със специални потребности

център за

текст: Димитър Щерев/ снимки: Яна Пенева

Във Варна ще бъде построен нов център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности – Карин дом. С „първа копка“ поставиха началото на проекта. Новата сграда няма да се намира в Морската градина, където е настоящият център, а ще бъде между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”.

Тази така очаквана първа копка идва точно в навечерието на 25-я юбилей на Карин дом, който стартира своята терапевтична дейност през далечната 1996 г.

В събитието участваха кметът на община Варна Иван Портних и зам.-кметът Коста Базитов. Присътваха и инж. Христо Димитров – управител на фирма “Планекс”, изпълнител на обекта, Мая Донева – изпълнителен директор на Карин дом и координаторът на проекта – Веселина Василева. Сред присъстващите бяха и родители, дарители и приятели.

Новата сграда цели да създаде среда за ранно детско развитие, обмен на знания и споделено пространство за семейства, доброволци и специалисти. Тя ще предложи повече и по-комплексни услуги, които да подпомогнат ежедневието на децата и приобщаването им в детски градини и училища. 

Парцелът, на който ще бъде построен новият център е с площ от 2450 кв. м. Общата площ на сградата е 2890 кв.м. Ще бъде на три етажа и ще има едно подземно ниво за гараж и складови помещения. Проектът включва и просторна покривна тераса.

Новият Карин дом ще предлага физиотерапия и хидротерапия. Ще има център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия. Ще се изградят и сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част. Във вътрешния двор ще има две детски площадки.

център за

Към момента цялата дейност на Карин дом е събрана под покрива на някогашната вила на семейство Станчови, построена през 1908 г.

Тя обаче не отговаря функционално на нуждите на организацията да развива своите терапевтични програми и обучения. Именно това е и причината през 2019 г. Общинският съвет на Варна да вземе решение да дари на Карин дом терен с цел изграждане на нова сграда. Финансирането се осигурява от Фондации „Велукс“. А през 2019 г. Карин дом обяви международния архитектурен конкурс за идеен проект на новия център.

В началото на месец март 2020 г. международно жури излъчи и победителя – базираното в Берлин UNAS Studio, представлявано от Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия). Проектът спечели със своите прецизни решения, компактно вътрешно пространство и максимално запазени зелени площи. Той бе фаворитът сред общо 174 проекта от 48 страни на 5 континента.

Процедурата за избор на строител беше проведена съгласно изискванията и указанията на Фондации „Велукс“. Привлече интереса на 11 фирми, от които 9 подадоха оферти. С най-добра оферта като цена и срок на изпълнение беше класирана на първо място фирма “Планекс”. Фирмата се включи и като дарител в проекта с отношение към социалната кауза дома. 

„Преди почти четвърт век, завръщайки се в България, Иван Станчов сбъдва една голяма своя мечта – създава Карин дом с много любов в трудни за цялото ни общество времена и още по-трудно бъдеще за децата със специални нужди, сподели изпълнителният директор на дома Мая Донева. Вече 25 години мечтите на Карин дом продължават да бъдат все така смели. /…/ Изграждането на новия терапевтичен и образователен център на Карин дом е нашата следваща смела мечта – бъдеще за всяко дете.“

Вижте още: