Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Строят огромна арена и цял квартал за забавления, посветени на K-поп културата

к-поп

В Сеул започна строителството на огромна арена, която има за цел да бъде първото подобно съоръжение, посветено на К-поп културата.

Проектът за Seoul Metropolitan Arena е на южнокорейската компания CJ Group и ще осигури възможността на 60 000 души да присъстват на концерти на K-поп изпълнители. Инвестицията се управлява от дъщерното дружество на CJ LiveCity на компанията в партньорство с базираната в Лос Анджелис Anschutz Entertainment Group (AEG). Във връзка със старта на строителството Майкъл Ким, главен изпълнителен директор на CJ LiveCity, отбеляза:

Арената ще бъде проектирана от водеща архитектурна фирма и се очаква да бъде конкурентно място не само в цяла Азия, но и в световен мащаб заради изпълненията на К-поп, но и на световноизвестни артисти.

Очаква се първото шоу на новия стадион да се проведе още през 2024 г. Съоръжението е проектирано да побере 20 000 посетители на закрито с други 40 000, които гледат отвън. Арената ще бъде оборудвана с „най-мощната инфраструктура за изпълнение на живо в света“, което предполага зрелищни визуални ефекти и мощна PA система. А целта на CJ Group е да се провеждат до 190 събития годишно. Според прогнозите им е напълно реално новото място да привлича около 100 милиона фенове на к-поп култура всяка година.

Освен физическите разработки, CJ се надява да бъде една от първите компании, които ще влязат в „метавселената“:

Изживяване с виртуална реалност, което позволява пълно потапяне в дигитална среда, в която „безкрайна публика“ може да взаимодейства и да комуникира помежду си в реално време. А така също и да се наслади на „изживяване със съдържание извън ограниченията във времето и пространството“.

Проектът включва и изграждането на студиен комплекс и цял квартал за забавления на тема К-поп култура, както и крайбрежен парк.

Според инвеститорите Seoul Metropolitan Arena може да бъде спирка и за световните турнета на изпълнители като Джъстин Бийбър, Пол Маккартни, Елтън Джон, Селин Дион, Тейлър Суифт, Rolling Stones, Кейти Пери и др.

к-поп
визуализации: CJ Group
За К-поп:

Кей-поп (от Korean pop или K-pop) е музикален жанр, модерна форма на южнокорейската поп музика, вдъхновена от редица музикални стилове и жанрове в света. Сред тях са английски поп; рок; хип-хоп; експеримелна музика; джаз; госпъл; латино и реге; електронна денс музика; кънтри и класическа музика и др. А като основа се използват традиционни корейски музикални корени.

По-модерната форма на жанра е създадена, благодарение на една от най-ранните кей-поп групи Seo Taiji и Boys, основана през 1992 г.

Според автор на американското музикално списание Ролинг Стоун, К-поп е „смесица от модна западна музика и високоенергетичен японски поп“, който „лови слушателите с повтарящи се закачливи фрази, често на английски език“. К-поп „следва линията на смесване на стилове, съчетава пеене, рап и специален акцент на представление и мощни визуални ефекти“.

фенове 08.03.2021

Само за фенове от ново поколение

OverActive Media представиха проекта за новия, дългоочакван ивент център в Торонто – „само за фенове от ново поколение“. Футуристичната сграда […]

Прочети още
стадион 08.07.2021

Еко революция: Английски футболен клуб ще построи първия в света дървен стадион

Първият в света модерен стадион, изработен изцяло от дърво, предстои да се превърне от дългоочакван проект в реалност. Английският професионален […]

Прочети още