Строят приливна електроцентрала и арт галерия на Черно море


Лондонският архитект Margot Krasojevic  разкри футуристична художествена галерия, която работи на водноелектрическа енергия. Сградата е планирана за крайбрежния руски регион Сочи. Галерията на хидроелектрическите скулптури ще използва достатъчно вълнова енергия, за да бъде не само 100% самодостатъчна. Ще може и да пренасочи излишната енергия в електрическата мрежата, захранвайки 200 къщи и бизнес сгради.

Художествената галерия ще бъде разположена на брега на Сочи, където ще използва изключително силните крайбрежни вълни от Черно море за захранване на водна турбина. Визията  изобразява скулптурен обем, който се издига от съществуваща дървена алея. Сградата, която ще бъде частично потопена в морето, ще бъде построена стратегически под ъгъл от 45 градуса спрямо бреговата линия за максимално излагане на вълни.

Според проектните планове, сградата ще използва характеристиките на околната среда за генериране на чиста, устойчива енергия, без да влияе на ландшафта. Съвременното инженерство ще позволи на структурата да добива вълнова енергия чрез водни колони, когато вълните се сблъскват с тях. Генерирайки до 300kW, системата ще позволи на галерията да работи напълно извън мрежата и да канализира излишната енергия към други сгради. Тя би могла да достави чиста енергия на приблизително 200 домакинства и предприятия в същия район.

Посетителите на футуристичната галерия влизат през дълга пътека, тръгваща от брега. Външността на сградата ще включва различни пътеки и рампи, които се навиват около стоманената конструкция. Силните обеми ще скрият многото турбини на сградата, които също ще бъдат частично потопени под водата.

Вътре пространствата ще отразяват функциите на сградата. Различните галерии ще бъдат разположени във формат на електроцентрала със стоманени облицовани тавани, които имитират подвижните вълни. Неравномерни светлини също ще създадат шоу на сянка и светлина през целия ден.

Източник: Margot Krasojevic