Строят център с база за спасителите на Седемте езера


Център със застроена площ 126 кв.м,в който ще се помещава контролно-информационен пункт и база за спасителния отряд от Дупница, ще се изгради в района на Седемтe рилски езера, обявиха от ръководството на Национален парк „Рила“. Средствата – около 270 хил. лева, са осигурени,  по ПУДОС. Предстои  избор на фирма  изпълнител. Сградата ще се ползва от екипите – така нар. рейнджъри, на НП „Рила“, които осъществяват постоянен контрол и проверки в района на Седемте езера.

Всъщност обектът ще е собственост на Парка. Ще се предоставят помещения за база на ПСС при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от група планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Изграждането на пункт „Седемте Рилски езера“ се забави две-три години, основната причина за това е промяна на параметрите по първоначалното идейно-архитектурно решение на сградата по искане на ПСС при БЧК. От общината в Сапарева баня оказмат пълно съдействие – комисия към общинския съвет там заседавала всреднощ, за да се даде ход на пореднаат процедура по реазирането на проекта. Спасителната служба  в Дупница няма собствено помещение и база на Седемте зера, за известно време ползвала помещение в така нар. нова хижа.

Бъдещият център ще улисни много действията на отряда спасители, които ще имат постоянно дежурство във всеки един от сезоните в района на циркуса. Дупнишкият спасителен отряд е трети по броя излизания в планината, сочи статистика на БЧК, за което Kmeta.bg писа.

Снимка: БНР

Източник: Kmeta.bg