Строят замък със средновековни строителни техники (видео)


Ако сте почитатели на Средновековието, то вече нямате нужда от машина за време, за да посетите този периода. Замъкът Гуеделон в Бургундия, Франция е уникален проект, в който доброволци и изследователи изграждат автентичен замък от 13-ти век като използват само техники и материали, които са били на разположение по онова време.  

Мишел Гуиот и Мерилин Мартин започват проекта „Guedelon Castle“ през 1997 г. и сега наближава неговото завършване. До днес проектът е създал 55 работни места и привлича повече от 300 000 посетители всяка година. Дори има много интересна история зад това как е създаден проектът.

Според историята Гуеделон започва да се строи през 1228 г. С всяка изминала година, паралелно минава и година в историята на замъка. В неговия свят сега е 1248 г.

„Правилото е, че само това, което знаем от документите съществували по онова време е позволено в замъка“, казва Сара Престън, английски екскурзовод. „Доста е смешно, но открихме, че макар да сме били  исторически точни, по някакъв начин замъкът нямаше душа. Така че ние си измислихме герой – собственикът. Той харесва и не харесва, иска това и не иска онова.“ Seigneur Guilbert е среднопоставен феодален владетел, на когото му е дадено правото да построи замъка, защото той е застанал зад короната по време на бунт през 1226 година.

„В един момент осъзнахме, че каменоделците са изрязали камъните за кулите твърде хубаво, което просто не би било подходящо. Това би означавало, че измисленият герой има много пари и следователно и малка армия в замъка, което не е така. “

Завършването на това невероятно чудо се очаква около 1253 г. – или 2023 г. в нашия свят 😉

Снимки: Guedelon.frJacky Naegelen