Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Сцената за Оскарите ще заблести с 45 мил. критала Сваровски

Сценичният дизайнер Дерек Маклейн може и да не е носител на Оскар (поне все още), но той е добре познат на наградите „Оскар“. За шеста поредна година дизайнерът е канен от Академията за киноизкуство и наука да изработи сцената за най-голямата церемония в Холивуд. Тази церемония е особено забележителна – това е 90-годишнината на Оскарите, така че Маклайн създава забележителна сцена, която да зарадва публиката.


Вместо да се фокусира върху историческо дизайнерско течение, както направи и за миналогодишния театър „Арт Деко“, тази година Маклайн има доста по-абстрактен поглед. „Това е повече за отзяване и светлина, отколкото за определен период“, отбелязва той.  И докато дизайнът му има известно свойство да отразява миналото, има и усещане за бъдещето: „Мисля, че това, което съм направил е съвсем модерно и перспективно“. Представяме ви първия етап от идеи на дизайнера за предстоящата церемония по връчване на наградите „Оскар“.

 

Тази година арката заобикаляща сцената пред завесата е с чисто нов дизайн, а може би и фаворитът за шоуто на Маклейн. „Усеща се малко като геода (геодата е вид скално образувание-кристал – бел.ред.) или някаква скулптура изработена от натрошено стъкло“, казва той. Когато продуцентите Майк Де Лука и Дженифър Тод искат от дизайнера да направи шоуто отново тази година, арката е първият дизайн, който той замисля. Крайният резултат е това ослепително фантастично парче, украсено с изумителни 45 милиона кристали Сваровски. (За сравнение миналогодишната арка имаше едва 27,120 кристала.)

Кристални полилеи висят над арката, а елементите им се прожектират на гигантския LED екран зад сцената. „Ти можеш да се опиташ да видиш нещо, което не можеш просто да градиш на сцената.“, обяснява дигиталните прожекции Маклейн. Той работи върху тези цифрови елементи с продуцента Раж Капур, който използва скиците на Маклейн, за да създаде кохезивен вид. „Не бихте могли да направите постановката само виртуално, защото камерите непрекъснато се движат. Така телевизионната аудитория може да усети триизмерността на обектите „, отбелязва Маклайн. „Надяваме се, че ако свършим добре работата си, няма да можете да направите разлика между виртуални и изградени обекти!“, категоричен е специалистът.

Източник: Architectural Digest