Студент представи проект-идея за курорт в пустиня


Студент, финалист в тазгодишния конкурс Radical Innovation намери решение за запазване на пустините в Иран, като същевременно насърчава екотуризма в региона. Защитната система на Шабкаре Фариади може да се прилага както за жилищни, така и за туристически разходки в пустинята.

Radical Innovation „мобилизират специалисти от цял ​​свят да дадат идеи, които да задвижат индустрията напред“. Жури от експерти по дизайн оценява конкуренция по креативност и потенциал за въздействие върху индустрията. Близо 50 души от повече от 20 държави взеха участие. Съдиите избраха трима професионални финалисти, един студент победител и двама ученически почетни споменавания.

Иранската пустиня е изправена пред проблеми като замърсяване на въздуха и недостъпност. Но също така е призрачно красиво място с голям интерес за туристи, обичашти такива отдалечени и пустинни места. Почти една четвърт от земята на Иран е пустиня. Пустинята Лут е най-известният и е регистриран от ЮНЕСКО природен феномен.

Докато подвижните пясъци създават вълшебен пейзаж, пустинната дива природа се възползва от известна стабилност – там влизат небките. Небка е натрупан от вятъра пясък, закотвен от храст или дърво. Небките помагат на пустинните животни да оцелеят и спомагат за контролирането на изпарението и изместването на пясъчните утайки. Наличието на повече небки в пустини близо до развитите райони би могло да предпази градовете от изместване на пясъка.

Студентът педлага защитната система за небките, която е сложен, но интригуващ начин да увеличите броя на небките за 12-годишен цикъл. Представете си кръгла зона в пустинята. Фариади предлага да се постави кръгла сграда на обсерватория в центъра на кръга, като от този център по ръкав се стига дълъг хотел с форма на кръга. Кръгът е разделен на 12 секции.

През първата година дългите стени на хотела биха действали като защита срещу пясъчен вятър. Всеки турист и изследовател, останал вътре, би засадил семе. Някои от тях биха покълнали, хвърляйки още семена, за да стабилизират пясъка. След година целият хотел ще бъде вдигнат във втория участък и развитието на небка ще започне отначало. Дванадесет години по-късно хотелът ще да направи пълен кръг, а празната пустиня щеше да се превърне в джунгла от млади храсти.

Кръглата централна зона ще включва стъклен асансьор за гледане на пустинята и хората ще могат да се разхождат около нея за 360-градусови гледки. Фариади също планира много общи пространства, ресторанти, кафенета, музей и пустинен институт за изследвания и зони за пясъчна терапия, за които се казва, че облекчава болките в мускулите и ставите. Дизайнът включва традиционната иранска архитектура, като голямо, открито пространство, което да служи за централен двор на семейните апартаменти. Слънчевата и вятърната енергия ще осигуряват енергия, включително тази, необходима за придвижване на конструкцията всяка година.

Снимки: Radical Innovation

Източник: Inhabitat.com

research symptoms