Супер модерна детска градина дава креативен старт в живота


Има детски градуини и детски градини. Някои действат по строго определени правила и дисциплини, а други вдъхновяват и развиват креативността. За съжаление у нас имаме повече от първите, но не липсват примери, които могат да ни послужат за в бъдеще. Един пример за сграда, която дава на децата повод да развиват своето въображение и да строят своите мечти от малки.

Тухлите често могат да се разглеждат като скучни и традиционни, но това не е така, когато материалът попада в ръцете на KIENTRUC O. Виетнамското архитектурно студио използва творчески тухлата, за да вдъхне живот в новата детска градина „Chuon Chuon Kim 2“ в Хо Ши Мин разположен. Сградата е изработена изцяло от голи тухли, подредени в шаблони, за да оформят привлекателна и игрива фасада, която също така насърчава естествената вентилация. Тя често бива оприличавана от децата като „гигантска сграда от блокчета Лего“.

 ЦДГ „Чуон Чуон Ким 2“ се отличава с перфорирани тухлени стени с боядисани в жълто участъци, които имат страхотен ефект. Докато една игрива атмосфера, благоприятна за проучването на нови възможности, е от решаващо значение за дизайна, архитектите също са искали да създадат пространство, което да се усеща спокойно. За тази цел сградата е организирана около централно активно ядро, което се разклонява към спокойни  учебни зали.

 

„Влизането в училище е съпроводено от искрица любознателност, която позволява на хората от всички възрасти да са смели и да изследват света в спокойна атмосфера“, пишат архитектите. „Тъй като сме се ангажирали с многобройни образователни проекти, ние осъзнаваме, че тези преживявания са също толкова важни, колкото и отговорността за отглеждането на децата. То придава гордост и ибуди нтереси в учителя и щабовете. Тя ги вдъхновява и ги прегръща, защото те са избрали да отделят ежедневието си за образованието и благосъстоянието на децата. „

На всеки етаж има редуващи се модели, които насърчават децата да станат по-приспособени към обкръжението си. Стените са пресечени с големи прозорци за непрекъснати изгледи отвътре и отвън. Достъпът до дневна светлина,  бризът и палитрата от естествени материали спомагат за създаването на здравословна среда. Градина на покрива покрива сградатаи разкрива панорамна гледка към река Сайгон.

Източник: Inhabitat.com, Archdaily.com