Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Светът е Олимпиада!

олимпиада

текст: Силвия Петрова

От днес светът е Олимпиада! Най-важният и престижен за всеки спортист форум! Няма атлет, който да не мечтае да премине под петте олимпийски кръга, които имат своята символика и значение.

Петте преплетени кръга символизират петте континента, които имат свои спортисти в най-голямото спортно състезание. Синият кръг е символ на Европа, черният – на континента Африка, червеният – на Америка, зеленият кръг представя Австралия, а жълтият – Азия. Или поне така се е смятало до 1951 година. След това свързването на цветовете с различните континенти е премахнато, защото няма ясни доказателства, които да насочват, че създателят на олимпийските игри Пиер дьо Кубертен е свързвал точно определен цвят с континент.

Днес, според Международния олимпийски комитет, олимпийските кръгове символизират обединението и възможността атлети от всички държави да се състезават, без значение от тяхната раса или разбирания, а белият цвят, който е фон на кръговете, е символът на мира.

Освен олимпийските кръгове, най-важният спортен форум има още няколко символа, които са разпознаваеми от всеки и оставили трайна следа в съзнанието ни. Това са олимпийският факел, олимпийският принцип с участието и знамето на игрите. Флагът се използва от 1913 година, когато е изобретен по идея на барон Кубертен. На него са изобразени 5 кръга, които са застъпени един с друг – син, черен и червен, а под тях – зелен и жълт. За първи път знамето е използвано на игрите преди век – през 1920 година, за Олимпиадата в Антверпен, Белгия.

Първите олимпийски игри се провеждат в Древна Гърция през период от четири години.

Има няколко хипотези по въпроса кога точно се е провело първото подобно състезание и все още няма единно мнение за годината. Сигурно е само, че олимпийските игри са едно от състезанията с най-дълга история. Както в миналото, така и в наши дни, събитието събира изключително много зрители на стадионите и пред малкия екран.

Завладяваща организация, най-добрите атлети на едно място, феърплей – всичко това е магията на световната Олимпиада!

Макар и отложени с година, Летните олимпийските игри в Токио вече са факт! Ясни са и спортистите, които вече превзеха олимпийското градче.

Стартът на 32-те Летни олимпийски игри е днес, точно в 14:00 часа българско време.

За първи път церемонията по откриването им ще бъде скромна. Без публика, без огромни реквизити и масови хореографии, насочена предимно към спортистите. Традиционният парад на националните отбори също ще бъде с по-ограничени съства.

Тази година в най-престижния форум България ще бъде с една от най-малките делегации. По-малко от 50 спортисти ще защитават родния трикольор. Голяма част от тях обаче имат реални шансове за медал. А ние им стискаме палци! 🙂

Медали очакваме от златната боркиня Тайбе Юсенин, диамантените момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, изящната Боряна Калейн, която само преди месец стана вицеевропейска шампионка по художествена гимнастика. С огромни шансове за медал са и двамата щангисти в отбора – Божидар Андреев и Христо Христов, двукратната олимпийска шампионка в стрелбата Мария Гроздева и състезателите по бокс, борба, лека атлетика и плуване.

Медалите, за които всеки спортист е готов да се бори. // Заглавна снимка: GettyImages / други снимки: wikipedia
Да бъде Олимпиада!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Китай 19.07.2021

Китай завършва строителните дейности около Зимната олимпиада до октомври

Китай планира да завърши строителните работи за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. до месец октомври, съобщи държавната […]

Прочети още
09.08.2016

Изоставеното олимпийско строителство по целия свят

Голям престиж е да се проведат Олимпийски игри във вашата държава. Целият свят е събрал погледи към вас, а туристическият […]

Прочети още