Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Светлините у дома: Тенденции при осветлението през 2022 г.

осветление

Всеки иска да живее в светъл, красив и уютен дом. А едно от нещата, на които трябва да обърнем внимание, за да постигнем това, е именно осветлението.

Неоспорим факт е, че осветлението влияе изключително много на това как се чувстваме в жилището си. А правилният избор на осветителни тела е ключов компонент за дизайна на всеки интериор – не само от гледна точка на функциите, които изпълнява, но и като средство за постигане на личен стил и индивидуалност.

Представяме ви 5 ключови за годината тенденции в осветлението, които определено трябва да имате предвид, за по-светъл и комфортен дом.

1. Размерът има значение!

Забележими, големи осветителни тела заменят тези, предназначени да се слеят или да изчезнат напълно. „Креативността в дизайна на осветлението става все по-обширна, персонална и вечна“, казва Пейтън Фокс, дизайнер в Quoizel. Изберете големи и смели дизайни, които да се превърнат в главен герой на помещението. Мащабни полилеи, монтирани на тавана или висящи осветителни тела, които могат да превърнат спалнята ви например в нещо повече от зона за сън, тази година са част от решенията, на които световните интериорни дизайнери ще залагат. Направете го и вие!

снимка: ET2

2. Елементи, вдъхновени от природата

Предизвикателствата на пандемията направиха всички ни много по-свързани с природата. И това неимоверно се отрази и в интериорния дизайн, където все по-често откриваме избора на естествени материали и органични форми. Влиянието на джапанди или уаби-саби правилата за „приемане на природата у дома“ са и ще стават все по-актуални. Следователно – изборът на полилей или плафон, украсени с листа, цветя или други мотиви, взаимствани от природата, или пък рамка от естествено дърво, със сигурност ще ви помогнат да постигнете привличащ вниманието дизайн във всяко пространство на дома.

снимка: Kichler Lighting

3. Осветителни тела в стил арт деко

В продължение на век арт деко стилът (възникнал през 20-те и 30-те години на миналия век), продължава да оказва влияние в света на дизайна. И това има своето логично обяснение, твърдят дизайнерите – за нови вдъхновения в дизайна хората често „копаят в миналото“. „Това е „нюсталгия“, от която не може да се избяга, казва Грег Мартин, креативен директор в Kichler Lighting. Арт деко мотивите като геометрични форми, мотиви на слънчеви лъчи и стилизирани флорални елементи се вписват изненадващо добре в днешните стаи и определено имат място при избора на осветителни тела.

осветление
снимки: Canarm

4. Черното никога не излиза от мода!

Малката „подробност“, що се касае до тенденциите в осветлението през 2022 година, е, че сега залагаме на черен мат.

Матовото черно придава елегантна изтънченост на осветителните тела в стилове, вариращи от ретро вдъхновения до ултрамодерни дизайни. За да подчертаете тази тенденция на осветлението, заложете на контраста. Можете да го постигнете като вземете предвид това, че гланцовите и сатенени метали се открояват по невероятно добър начин на фона на матово черни покрития.

осветление
5. Светлините на открито

Добре осветените балкони, веранди, стаи на открито или релакс кътчето в задния дом, също са задължителен елемент при избора на осветление за дома. Често пренебрегваме или дори забравяме да се погрижим за осветлението на откритите зони. А има наистина голямо разнообразие от решения, които могат да превърнат всяка външна зона от жилището ни в естествено продължение на светлините у дома.

Специалистите съветват да заложим на светлина на няколко нива като имаме предвид това, че осветлението е най-ефективно, когато идва отгоре. Освен това за осветлението на външните зони е важно и за да осигурим безопасна среда. Това може да стане като добавите осветление към външните стълби или други „критични“ зони, в които можете да се ударите или спънете. Важно е светлините да са далеч от вратите и да не сочат към очите ви.

Разбира се естетическите елементи също са важни за постигане на релаксираща и вдъхновяваща обстановка. Не се страхувайте да покажете стила си, като окачите „нетипично“ за външна среда осветително тяло като забележителен полилей например, стига да отговаря на характеристиките за безопасност при излагането му под външни атмосферни влияния.

Снимки: Hinkley. Статията е подготвена по материали от Американската асоциация за осветление (American Lighring Association).

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

10.03.2022

Най-красивата 3D принтирана къща

Когато архитектурата срещне роботиката и заедно си поставят за цел да променят разбирането за парадигмата на жилищното строителство, резултатите могат […]

Прочети още
25.06.2021

За начинаещи: 10 бързи и лесни проекта с палети

Старите транспортни палети са все така популярни и предпочитани от начинаещи и напреднали ентусиасти, които имат желание да си направят […]

Прочети още