Световна премиера на изцяло новия Lexus NX отваря нова страница за Lexus

• Два двигателя, две трансмисии и избор между две задвижвания: AWD задвижване на 4-те колела или FWD задвижване на предните колела


Lexus направи световна премиера на NX – изцяло новия, сериен кросоувър модел с поразителен дизайн на 20 април на Международното Автомобилно Изложение в Пекин.

С изцяло новия модел NX, Lexus навлиза в изцяло нов за марката сегмент – на SUV автомобилите със среден размер. Lexus NX предизвиква традиционните кросоувър модели в този сегмент – BMW X3, Audi Q5 и Mercedes Benz GLK.

С дължина 4630 мм Lexus NX се позиционира в средата на сегмента. NX е със 94 мм по-дълъг от GLK (4536мм) с 1 мм по-дълъг от Q5 (4629 мм) и със 27 мм по-къс от X3 (4657 мм).

GLA, Q3, X1 и Evoque са от 176 до 275 мм по-къси от Lexus NX и принадлежат към по-ниския сегмент на компактните кросоувъри.

NX се предлага в Европа с два двигателя: високо ефективен бензин-електрически пълен хибрид във версията NX 300h и първия турбо-бензинов двигател на Lexus във версията NX 200t. Всеки от двигателите ще се предлага с избор между AWD задвижване на четирите колела или FWD задвижване на предните колела.

NX предлага множество иновативни бордови технологии, включително първата за Lexus безжична система за зареждане на мобилни телефони и преносими устройства, първата за Lexus изцяло нова Remote Touch система, използваща тъч пад, система за 360-градусов панорамен обзор и комплексен мулти-информационен дисплей, включващ първия за Lexus G-сензор и Boost-meter, Система за следене на мъртвата точка (Blind Spot Monitor) и Система за предупреждение при излизане на заден ход (Rear Cross Traffic Alert).

Като опция се предлага F SPORT версия на модела с по-агресивен, спортен дизайн с ексклузивни F SPORT елементи: F SPORT вретеновидна предна решетка и броня, F SPORT ексклузивни алуминиеви колела, черни външни огледала, ексклузивни елементи на инструменталното табло и волана, спортни, перфорирани педали и ексклузивни и спортни F SPORT седалки.

image003

„NX е луксозен кросоувър, който съчетава спортна динамика, множество бордови технологии и съблазнителен дизайн, в който клиентите ще се влюбят“, казва Такеаки Като, главен инженер на Lexus NX.

„Подобно на висококачествените спортни часовници, мотоциклети и модни аксесоари, NX представлява връхната точка на луксозните урбанистични спортни принадлежности“, допълва той.

„Луксът е въплътен от малките, но важни детайли“. Примери за вниманието към всеки детайл в NX са автоматичното осветление около автомобила при приближаване, металическият ефект на арките на калниците, усещането при допир до контролните уреди и множество иновации, които поставят новите стандарти за бъдещите модели на Lexus.

„Допълнително към тези луксозни детайли, NX е проектиран да допълни идеално ежедневието на своите клиенти, като в същото време е подходящ за активния им начин на живот през уикендите“

 Дизайн на екстериора

2015_Lexus_NX_300h_002__mid-480

Двата прототипа LF NX хибрид и LF NX Turbo (LF означава Lexus Future), които бяха представени през 2013 година на изложенията във Франкфурт и Токио получиха възторжени отзиви и значително повлияха на финалния дизайн на серийния модел NX.

Ъловатият, емоционален дизайн на NX е насочен към нови клиенти в градовете с активен начин на живот. Дизайнът на NX е създаден така, че да внушава, че автомобилът е отлят от един, единствен къс метал със смели, раздути арки на калниците, побиращи 17 или 18 инчови колела, които придават на NX хищна и мускулеста стойка на пътя. Ъгловатият дизайн използва агресивна, вретеновидна радиаторна решетка с характерния почерк на Lexus, почертана от иновативни LED фарове и изнесени, дневни LED светлини.

Вретеновидната предна решетка изящно прелива в изваяния преден капак, чрез силно контрастиращи повърхности, създаващи усещане за дълбочина, продължава назад в купето с формата на диамант и завършва отново с вретоновиден дизайн на задницата.

Страничният профил е мигновено разпознаваем като характерен Lexus профил, подчертан от силно изнесената назад линия на покрива за максимален визуален ефект. Иновативните странични огледала и първите в света дръжки на вратите със скрити ключалки и вградено осветление допринасят към луксозната и изящна странична линия на автомобила.

Задницата на NX е „подписана“ с неповторими Lexus задни светлини с L-форма и изящна, изцяло LED светлинна технология. Вретеновидната форма на задницата отразява дизайна на агресивната предна радиаторна решетка на NX.

 Дизайн на интериора

Интериорът на Lexus NX изпълва със завладяващо чувство на вълнение, с дизайн, наподобяващ повече този на спортен автомобил. Със силно изваяни форми на инструменталното табло, интериорът на NX допълва ъгловатия дизайн на екстериора. Дизайнът на интериора е подчинен на идеята да се съчетае структурната красота на спортен автомобил с материали и повърхности, които предоставят луксозно усещане и функционалност.

Солидният, удебелен спортен волан допълва динамичните способности на NX, а контрастиращите цветове на тапицериите галят сетивата. Щедрото пространство в интериора и просторните седалки са изиграли значителна роля в проектиране на дизайна на интериора.

Сребристата рамка на централната конзола, вградена дълбоко в таблото, споделя дизайна на предната решетка на модела и внушава силата на високопроходим SUV автомобил. Плътни, меки подложки за коленете на водача и пътника обгръщат щедро централната конзола.

Интуитивното взаимодействие с контролните интрументи и технологията за взаимодействие между човек и машина, HMI (Human Machine Interface) са в сърцето на интериорния дизайн. NX продължава традицията на Lexus за разделение на таблото на информационна и контролна зона.

Двигатели и задвижване

2015_Lexus_NX_300h_003__mid-480

 NX 300h

Lexus NX 300h използва високотехнологична пълнохибридна технология за задвижване, специално адаптирана за модела. Тя се състои от доказалия своите качества Lexus 2.5-литров, 4-цилиндров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, електрически мотор-генератор и високоволтова хибридна батерия. Тази високоефективна хибридна система възпроизвежда максимална мощност от 197 к.с. по DIN (145 kW).

NX 300h Впечатляващо ниски разходи за притежание

Като всички хибриди на Lexus, NX 300h е с впечатляващо ниски разходи за притежание.

Хибридното задвижване на Lexus представлява високотехнологична, но в същото време гениално проста, устойчива и надеждна система. В нея липсват чувствителни на износване елементи като съединител, скоростна кутия с предавки, ангренажен ремък, алтернатор, стартер, дизелови дюзи и т.н. Двигателят работи в изключително разтоварен режим по цикъл на Аткинсън с обикновен бензин 95, поради което на практика няма вероятност за повреда от нискокачествено гориво. Спирачните накладки се износват два пъти по-бавно от конвенционалните автомобили благодарение на регенеративното спиране, при което се зарежда хибридната батерия.

Хибридната система на Lexus е доказано надеждна, свидетелство за което са множеството награди за издръжливост на хибридите на марката и продажбите на над 650 000 хибрида Lexus и над 6 милиона хибрида на Toyota Motor Corporation, които се дижат по пътищата на планетата.

Освен това NX 300h естествено ще се предлага в България с програмата Lexus 5 Star Services: 5 години / 160 000 км гаранция; заместващ автомобил и безплатно пълно техническо обслужване врата-до-врата за 5 години / 100 000 км, включващо дори накладки и пера за чистачки; преференциален лизинг при 4.321% годишна лихва за бизнес клиенти и преференциална застраховка Автокаско, безплатна пътна помощ и т.н. На практика единственият „позволен“ разход на клиент на Lexus хибрид в България за 5 години или 100 000 км са комплект зимни гуми, бензин и течност за чистачки.

NX 200t

Изцяло новият Lexus 2.0-литров 4-цилиндров турбо-бензинов двигател е първи в историята на Lexus. Той съчетава нисък разход на гориво със спортно ускорение и е комбиниран с 6-степенна автоматична трансмисия, специално разработена за NX.

Двигателят възпроизвежда максимална мощност от 238 к.с. по DIN (175 kW) при 4800-5600 об/мин и максимален въртящ момент 350 Nm при 1650-4000 об/мин.

Този 2.0-литров турбо-бензинов двигател е тестван над 1 милион километра в множество пътни условия, включително много тежки условия.

Авангардният Lexus турбо-бензинов двигател за първи път в света съчетава интегриран в цилиндровата глава изходящ колектор с водно охлаждане и twin-scroll турбина с 2 входа на топлите газове, по един за всяка двойка цилиндри и активен westgate клапан.

Чрез оптимизиране на температурата на изгорелите газове, интегрираният в цилиндровата глава изходящ колектор комбинира висока производителност, нисък разход на гориво и ниски вредни емисии, а twin-scroll турбината позволява ефективност в широк диапазон от обороти.

Допълнително, този авангарден турбо агрегат използва изнесен порт за по-добро завихряне на горивната смес, разпръскване на горивото с помощта на перка, D-4S и VVT-i системи на газоразпределение.

В резултат, новият турбо-бензинов двигател на NX 200t постига мигновена реакция при натискане на педала на газта и завладяващо ускорение при впечатляващо нисък разход на гориво.

Новата 6-степенна автоматична трансмисия разполага с изкуствен интелект, който изчислява колко въртящ момент е необходим във всяка ситуация и го осигурява в максимална степен, съчетавайки спортно ускорение и нисък разход на гориво.

NX 300h и NX 200t се предлагат с избор между AWD задвижване на четирите колела или FWD задвижване на предните колела.

2015_Lexus_NX_300h_004__mid-480

Каросерия и окачване

Окачването на Lexus NX е проектирано с фокус върху впечатляващо поведение в завои, висока маневреност и стабилност на управлението, съчетани с висок комфорт на пътя. Технологиите на окачването включват активно противодействие срещу отклонение от зададената посока на движение.

Високотехнологичното окачване на NX стъпва върху изключително твърдата каросерия на модела, в която са приложени комплексен пакет от мерки за увеличаване на якостта и устойчивостта на каросерията против усукване: Lexus техтология за едновременно лазерно заваряване и залепване на панелите, високоякостно лепило на прозорците, допълнително точково заваряване, допълнителни напречни прегради, допълнителни скоби на окачването, които драматично увеличават твърдостта на шасито и купето. Това не само увеличава стабилността, но и комфорта, а в същото време запазва изключителната управляемост и пъргавина на автомобила.

Високо оборудваните версии на модела ще се предлагат с новоразработени амортисьори, снабдени с ново поколение Aдаптивно автоматично променливо окачване (AVS) на четирите колела. То позволява на водача да настрои характеристиките на окачването, като избере между няколко режима на шофиране за по-голям комфорт или за по-добър контрол и прецизни реакции при корекциите на волана в завоите.

2015_Lexus_NX_300h_005__mid-480

Сигурност

NX предлага множество иновативни бордови технологии, включително Система за 360-градусов панорамен обзор, нова Система за осветяване на завои, Система за следене на мъртвата точка (Blind Spot Monitor) и Система за предупреждение при излизане на заден ход (Rear Cross Traffic Alert).

Първата за Lexus система за 360-градусов панорамен обзор разполага с най-високата резолюция камери, някога инсталирани в модел на Lexus.