Световни банки са участвали в пране на пари


Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трлн. долара в периода 1999-2017 г.

Това съобщава в свое разследване американският портал „Бъз Фийд”, който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предадоха световните информационни агенции.

Съмнителни транзакции на стойност 1,3 трлн. долара са преминали през най-голямата банка в Германия „Дойче Банк”.

Това стана ясно от разследване на документи, които представляват над 2000 доклада за подозрителни операции (“FinCEN Files”). Те са предадени на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като „Джей Пи Морган Чейс”, „Ейч Ес Би Си”, „Дойче банк” и „Банк ъв Ню Йорк” са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването. От британската „Ейч Ес Би Си” твърдят, че банката винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

Документите на “FinCEN Files” съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като „схема на Понци”, започнала скоро след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финасовата институция да спре този вид практики.

Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците.

Вижте още:

16 европейски банки създават нова платежна система

Кризата сви печалбата на банките с над 37%