Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Свежо: нов градски басейн от контейнер за жителите на Монреал

Този градски плувен басейн от 30 квадратни метра е по-гъвкав и струва по-малко спрямо всеки „стандартен“ басейн.

Свежо решение за освежаване в жегите посреща първите си посетители в канадския град Монреал. Местната управа наскоро откри временен басейн за обществено ползване, разположен в контейнер в парка Jos-Montferrand. Това е първият пилотен проект, насочен към борбата с горещините, които не подминават и Монреал. Според служителите през следващите години е напълно възможно подобен тип временни басейни да бъдат изградени и на други места в града.

„Големите горещи вълни ще стават все по-чести, затова искахме да намерим иновативни решения, с които да осигурим на гражданите малко свежест. Ако всичко върви добре, идеята ни е в бъдеще да умножим този този тип инсталации“, коментира Софи Мозерол, областен съветник, пред La Presse.

Тази и заглавна снимка: Philippe Boivin, La Presse

Малкият басейн с размери 30 квадратни метра струва на града 50 000 щатски долара. А идеята се ражда по време на посещение на кмета Валери Планте в Ню Йорк, където вече има много такива градски басейни.

Новият градски басейн е проектиран от ландшафтните архитекти на квебекската фирма за градски дизайн Vlan Paysages – Мишлин Клоар и Джули Сен-Арно.

„Този басейн е по-гъвкав и струва по-малко от изкопаването на басейн или изграждането на постоянна инфраструктура. И това е сигурно!“, обяснява г-жа Мозерол. Тя се надява, че пилотният проект ще се увенчае с успех и че подобни „басейни“ ще могат да се появят почти навсякъде през следващите години.

снимки: Vlan Paysages

За да превърне парка в истинско убежище за гражданите в горещините, местната управа е планирала и изграждането на изкуствен плаж. Ще се организират също арт работилници и занимания по йога. Предвидени са и „каравани за храна“ за т.нар. „happy hour“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
07.07.2022

6 от най-невероятните обществени басейни в Европа

Невероятни примери за басейни има много. Те са навсякъде по света и кой от кой е с по-впечатлителни характеристики. Но […]

Прочети още
оранжерия 27.06.2022

Архитектура, която „цъфти“ – стъклена оранжерия се разтваря като цвят

Томас Хедъруик (Heatherwick Studio) е едно от онези имена в съвременната архитектура и дизайн, който утвърди името си благодарение на […]

Прочети още