Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

„Сянката на вятъра“: пасивна къща от Нова Зеландия

сянката на вятъра

„Сянката на вятъра“ е нашето предложение за име на тази впечатляваща къща от Нова Зеландия, макар архитектите от Rafe Maclean Architects да са й дали по-традиционното Long Grass House. А причината за избора ни е наклонената структура, изцяло съобразена с посоката на преобладаващия вятър.

Малко „странна“ на пръв поглед и много еко като решение, съвсем не е изненадващо, че къщата печели престижната за страната награда на Новозеландския институт на архитектите.

Експертите я определят като архитектурно „намигване“. Като структура, която едновременно забавлява с визията си, но и впечатлява с дизайна си заради начина, по който плавно преминава отвън навътре. По този начин, твърди журито, се създава двуполюсно усещане. От една страна напомня на вила, на ваканционна къща, в която можете да отседнете за почивката си, но едновременно с това е и дом, в който спокойно да останете през цялата година.

Хармонично решен, проектът съчетава достъпност, устойчивост и пригодност за живеене!

Използването на нискобюджетен материал като шперплат в интериора и стоманената облицовка отвън съчетават търсеният от Rafe Maclean Architects контраст между природата и модерната естетика:

Подходът на проектиране е фокусиран върху включването на това, което е наистина необходимо, за да се произведе това, което е достатъчно.

сянката на вятъра

Архитектурният проект представя опростен план за средно голяма къща.

Интериорът е привлекателен, с просторни помещения и много естествена светлина. А изборът на топли тонове в обзавеждането подчертава търсеното усещане за дом.

Гаражът и основната конструкция се допълват взаимно и почти приличат на два идеално изкривени блока Lego! Журито например отбелязва, че къщата е чудесен пример за това как да се използват евтини материали и да се извлече реална стойност от тях.

сянката на вятъра

Както вече ви споменахме, решението за наклонените ъглови краища на къщата е съобразено с посоката на преобладаващия вятър. Едновременно с това е и хитър енергоспестяващ трик за създаване на навеси, които засенчват прозорците от северното слънце.

„Формата на сградата е компактна, което дава нисък форм-фактор. А с нейната компактност идва и ниското потребление на енергия“, обяснява водещият архитект от студиото. Той уточнява, че при проектирането са се водели от изчисленията на енергията на пасивните къщи. Освен това са взели предвид и както текущите, така и прогнозните климатични данни за региона.

сянката на вятъра

По дължината на сградата минава панорамен покривен прозорец, който се свързва с вертикалния прозорец в кухнята.

Макар естествения приток на светлина през него да е минимален, решението се превръща в привличащ вниманието детайл в къщата, която е проектирана с пестеливи детайли, цветни гарнитури и прости геометрични форми.

сянката на вятъра

Всеки материал и повърхност са избрани според издръжливостта и устойчивостта им. Това беше водеща характеристика при избора на материалите, включително и облицовката. Това обясняват от Rafe Maclean Architects и допълват:

Искахме да гарантираме, че всеки продукт, който изберем, ще издържи изпитанието на времето в тази сурова среда. Че ще бъде подходящ за семейството, което ще живее целогодишно тук години наред.

сянката на вятъра

Въпреки че наклонените склонове на къщата са основният акцент, заради който печели внимание, според нас, не по-малко такова заслужава и заради простотата и икономичността на използваните материали.

сянката на вятъра

Шперплатът е идеален за дълготраен интериор, без да увеличава разходите за поддръжка. Стоманената облицовка, от своя страна, също е един от най-издръжливите и достъпни материали за екстериора.

сянката на вятъра

Long Grass House е предназначена за модерно, екологично осъзнато семейство, което търси постоянен дом с ограничен бюджет!

сянката на вятъра
Всички снимки: Rafe Maclean Architects. Фотограф: Simon Devitt

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
близнаците 06.10.2021

„Близнаците“ на DELUTION – бюджетно решение за ограничени пространства

Двоен бетонен обем, стеснен в ъглите, за да се „помести“ в ограниченото пространство на гъсто населен район в Южна Дакарта, […]

Прочети още
09.09.2021

Тайната къща – странна отвън, уаби-саби отвътре

Тази къща е истинска загадка за минувачите. Преминавайки по една от улиците в най-гъсто населения район на Кеймбриджпорт, трудно ще […]

Прочети още