Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Сюрреалистичен дом, вдъхновен от формата на китара

Архитектът Ерик Оуен Мос (основател на архитектурната фирма Eric Owen Moss Architects) построи нов дом за семейството си. Той се намира в Лос Анджелис, в каньона Санта Моника, и е само на една пресечка от океана.

Наречена “A+M House”, новата семейна къща има доста модернистична форма – тясна в долната част и разширяваща се към върха. А това създава впечатлението, че всеки момент ще се прекатури.

Когато решава да проектира дома за себе си и децата си тийнейджъри, архитект Мос се обръща към работата на американския дизайнер Джон Ентенза, който е широко признат за един от пионерите на модернизма. През 40-те години на миналия век Ентенза основава списание, наречено „Arts & Architecture“, което е описано като „действащо като слънце на архитектите от Западния бряг“ – давайки платформа на някои от най-забележителните имена днес – от Ричард Неутра до Франк Лойд Райт. Чрез своето списание Джон започва програма, наречена „Къща за казуси“, която ще види големите архитекти на деня да създават експериментални къщи след жилищния бум след Втората световна война.

Новият дом на архитекта, вдъхновен от формата на китара.

„Къщата е замислена до голяма степен в интелектуалния дух на откривателството, който произлиза от къщите за проучване на изкуствата и архитектурата на Джон Ентенза от 40-те до 60-те години на миналия век, с афинитета си към нови материали и строителни техники:, обяснява арх. Мос.

По думите му, разликата в концептуалното съдържание в това представяне от 2022 г. е, че къщата A+M принадлежи по-малко към споделеното доверие във форма и пространство и типове материали и повече към персонализираната концепция за съвременна архитектура.

За да компенсира факта, че имотът се строи върху сравнително малък парцел земя, архитектът проектира къщата да се извива нагоре… Във форма, вдъхновена от тази на китара.

Нейният изчистен екстериор в зелени тонове вижда ъглите, които се развиват от меки извивки до заострени ръбове към върха на сградата. А завършекът е създаден чрез използването на индустриално покритие, което осигурява хидроизолация на дървената рамка на конструкцията.

Новият дом на архитекта, вдъхновен от формата на китара.

Вътре стаите са разположени на три етажа.

Централният атриум на къщата е „наводнен“ със светлина през сравнително голяма капандура. А френските прозорци разкриват гледка към квартала, докато се изкачвате нагоре по стълбите.

Акцентите в тази сюрреалистична къща включват театрална зала и тераса на покрива.

Залата има формата на купа и е с интегрирани места за сядане в стил стадион. А терасата на покрива предлага удивителна гледка към морето.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
06.06.2022

Страж в гората – къща, която ни напомня, че стъклото никога не излиза от мода

Домът е там, където е сърцето. А когато сърцето има възможност да се сгуши в спокойствието и прохладата на вечнозелените […]

Прочети още
къща 20.01.2022

TECLA: Първата 3D принтирана къща от глина е 100% биоразградима

В Маса Ломбарда, град в Северна Италия, разположен на около 40 км източно от Болоня, двоен купол, наподобяващ плетена кошница, […]

Прочети още