Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Тайната къща – странна отвън, уаби-саби отвътре

Тази къща е истинска загадка за минувачите. Преминавайки по една от улиците в най-гъсто населения район на Кеймбриджпорт, трудно ще познаете, че зад стените на облицованата с кедър структура се крие дом. При това такъв, който примамва с уюта на впечатляващия си интериор. Освен ако не сте поканени на гости и преднамерено не я търсите, разбира се. Или пък случайно не забележите пътеката и решите да поемете по нея, за да се озовете пред дома на архитекта Себастиан Марискал. В противен случай, можете да си помислите, че тук се „крие“ старовремска наблюдателна кула.

Марискал създава тайната градинска къща (Garden House ) за себе си и семейството си, с идеята за уединение, но и недалеч от офиса на архитектурното му бюро.

Намира се в Кеймбридж, Щата Масачузетс.

Всъщност къщата е съществувала още през 19 век и когато Марискал я открива, решава да я реновира, превръщайки я в дом за семейството си.

Архитектурата на старата къща е възстановена и върната към първоначалния й вид. А всички, строени впоследствие пристройки, са премахнати, за да се освободи достатъчно дворно пространствоа. Разбира се, материалите от разрушените постройки са използвани повторно за ремонта на къщата. А целта на архитекта е да постигне желаната от семейството му уаби-саби атмосфера.

къща

Издигната на четири етажа, малката площ, която градинската къща заема от дворното пространство, позволява четирите й фасади да бъдат заобиколени от примамливи градини, запазвайки уединението на дома, но с максимален достъп до естествена светлина.

Уаби-саби дизайн

Запазвайки максимално съществуващите структури вътре в дома, семейството, типично в стила на уаби-саби звученето, успява да подчертае красотата на несъвършенството…

Всяко пространство в къщата е функционално разпределено и осветено от слънчевите лъчи. Интериорът е решен в топлите нюанси на дървото и естествените материали.

Интериорът е изцяло решен с естествени материали, запазени и реставрирани са част от стари мебели и декорации, като едновременно с това е придадено и модерното, съвременно звучене.

Всички помещения от приземния етаж могат да се отварят напълно към градината, сливайки вън и вътре в хармонично цяло, осигурявайки оазис на спокойствие сред шепота на природата.

къща

Истински градски оазис

Седем мини зелени градини са разпръснати под всеки прозорец на къщата, следвайки архитектурата на вградените прозорци. Те едновременно изпълняват ролята на „прикритие“ от света навън и едновременно с това осигуряват романтични зелени гледки от всеки прозорец.

Те са само част от общата зелена картина на къщата, обградена от буйна растителност, папрат, горски трайни насаждения и цъфтящи лози. Различни сезонни растения променят облика на пространството заедно със смяната на сезоните в Нова Англия.

къща

Семейната спалня, която се помещава на приземния етаж има излаз към малка затворена градина, предназначена само за нея. В топлите месеци широко отворените врати създават усещането, че сте навън, сред природата и под открито небе 🙂 .

къща
Снимки: Garden House, Sebastian Mariscal, фотограф: Rafael Gamo

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!