Така изглежда гара Подуяне 3 месеца след ремонта


подуяне

Само 3 месеца след цялостната реконструкция и официално откриване на столичната гара Подуяне (на 22.12.2020 г.) състоянието й продължава да изненадва пристигащите и заминаващите от пероните й.

„Напълно реновирана и въведена в експлоатация“, както я представиха по време на официалното й откриване след ремонта, днес втората по големина жп гара в София все още се нуждае от ремонт.

За обновяването на комплекса бяха похарчени над 2,9 млн. лева.

Peĸoнcтpyĸциятa се съфинансира от Eвpoпeйcĸия фoнд зa peгиoнaлнo paзвитиe (EФPP). Тя се реализира като чacт oт пpoeĸтa зa peĸoнcтpyĸция нa гapoви ĸoмплeĸcи Πoдyянe, Иcĸъp и Kaзичeнe. Toй ce изпълнявa пo пpиopитeтнa oc 3 нa Oпepaтивнaта пpoгpaмa „Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa“ 2014-2020. Общата му стойност за тpитe гapи e 7 403 471,60 лeвa.

Още в началото на февруари т.г. граждани и медии алармираха за стартирал „ремонт на ремонта“. Това се случи след като беше засечен багер, разкопаващ обновения първи перон.

Тогава от НК „Железопътна инфраструктура“ излязоха с официално съобщение, че твърдения за повторен ремонт “категорично не отговаря на истината“. И обясниха, че в момента не се извършва ремонт на реконструираната жп гара Подуяне, а се изпълнява нов проект. Той е за „Модернизация на железопътен участък София-Елин Пелин“, а в обхвата му попадат строителните дейности по първи гаров перон в жп гара Подуяне.

Снимки: Галя Дзанато

От железопътната компания допълниха още, че работните програми по двата проекта – проект „Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене“ и „Модернизация на железопътен участък София-Елин Пелин“ са изцяло синхронизирани, за да се спазят изискванията на Техническите спецификации за оперативна съвместимост (ТСОС), относно височината на пероните.

Именно това е наложило и разкопаването на първи перон след извършената вече реконструкция.

Въпреки това въпросът защо след ремонт за близо 3 милиона лева на площадката пред входовете на гарата зее огромна дупка, а достъпът до пероните е „съпътстван“ от разбити отводнителни шахти и кал, остава да буди недоумение както в пристигащите, така и в заминаващите пътници.

Заобикалящата действителност около сградата на приемното здание, като че ли е далеч от представите за „отговаряща на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда“ ж.п. гара?!

За железопътна гара Подуяне

Гарата е построена през 1930 г., а сградата на приемното здание е построена по проект на арх. Панайот Калчев, един от най-изявените архитекти на жп гари в България. Заради архитектурния си облик тя е популярен декор за игрални филми и рекламни клипове.

Вижте още: