Такситата в София се освобождават от някои такси до края на 2021 г.


Таксиметровите превозвачи в София се освобождават от плащане на някои дължими такси за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г., реши Столичният общински съвет.

Мярката е взета с цел подпомагане на този бранш заради загубите, които понася от ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса.

Първоначално срокът на действие на тези облекчения беше от 1 юли, но водещата комисия по транспорт предложи датата да е от 1 юни.

Отпада таксата на стойност 25 лв. за издаване на разрешение, холограмен стикер и два броя светлоотразителни идентификационни номера за таксиметров превоз на едно превозно средство. Таксата за издаване на дубликат на разрешение (за срока на предходното), холограмен стикер и 2 броя светлоотразителни идентификационни номера, която е на стойност 15 лв.

Издаването на дубликат на разрешение за таксиметров превоз – за срока на предходното за едно превозно средство, както за първо издаване – 20 лв., така и за второ и всяко следващо, което струва 25 лв., също отпадат.

Всички тези такси са определени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столичната община.

В правомощията на общинския съвет е да освобождава плащането им, но не и да удължава срока на издадените вече разрешения за извършване на таксиметров превоз, се посочва в мотивите на вносителите Карлос Контрера от „Патриоти за София“, Зафир Зарков от ГЕРБ – СДС и Калоян Паргов от БСП.

Всички политически групи в СОС гласуваха „за“ това предложение.

Източник: cross.bg