Таня Нойкова: Очаквам спад в цените на имотите до 10%, но не повече


Извънредното положение вече стана извънредна обстановка, а бизнесът започна лека по лека да се събужда. В това число влиза и имотният пазар. Свързахме се с Таня Нойкова, съсобственик в имотна агенция Тимекс-94, за да разберем повече за имотната обстановка в момента. Таня работи на имотния пазар вече близо 30 години и е изживяла две кризи. С какво се различава тази криза и какви очаквания може да имаме за цените на имотите, както и отпусканите за тях кредити? Ето какво ни разказа тя:

Стана ли по-трудно кредитирането вече?

Да, обадиха ми се от банката вече и ме предупредиха.

В какво се изразяват промените?

Вече няма да се финансират обекти без Акт 16. Голямата част от банките, а вероятно накрая и всички, ще отказват финансиране за обекти без Акт 16. От няколко банки ми пуснаха информация, че вече ще се финансира до 80% по-ниското от двете. Това ще рече, или 80% от договора за покупко-продажба, или 80% от оценката направена от банковия оценител. Което е по-ниско като сума, на базата на него ще бъде отпуснат кредита.

Финансиране за панели почти няма да се дава. От ДСК заявиха, че ще финансират панели , но при определени изисквания. Най-важното изискване при финансирането е възрастта на панелния блок. За най-старите панелни сгради няма да бъде отпускано финансиране. За другите сгради от ДСК предлагат финансиране между 60 и 70%.

Това ли означава промяна в размера на максималното финансиране?

Да, това означава. Тук сериозно засегнати ще са хората, които основно разчитат на кредити.

Каква част от хората, с които сте работили през последно време са разчитали на тези кредити?

По-голямата част от клиентите ни ползват кредит. Да кажем, че това са близо 80%.

Какво се случва с тези, които имат подписан предварителен договор преди обявяването на извънредно положение?

Имам такъв случай. При него работим с Пощенска банка. Очакваме договорът да се изпълни , макар сградата да няма Акт 16. Очакваме промените с максималното финансиране да не засегнат тези клиенти, които вече имат подписани предварителни договори.

Ако правим паралел с кризата от 2009 г., взети ли са мерки хората изплащащи жилище на зелено, че ще си го получат? Помним преди 10 години много хора останаха без жилища, защото строители замразиха строежите.

Гаранция при такова положение никога няма. Засега не виждам причина за притеснения. Не очаквам тази криза да е по-зле от 2009 г.

Колко време мислиш, че ще му отнеме на имотния пазар да се възстанови към нивата си от преди извънредното положение?

Моето усещане е, че сега пазарът се преориентира. Сериозният спад ще започне след месец, два, до три. Очаквам поне една година да се клатушкат цените, но не очаквам голям спад. Смятам, че няма да има много голяма разлика в цените. Тези, които смятат, че сега мога да си купят апартаменти за без пари, няма как да стане. Реалистичното очакване като спад в цените е може би в рамките на 10%.

Кога очакваш пазарът да се възстанови?

Не мога да правя дългосрочни прогнози, но на базата на две преживени кризи, мога да предположа, че нещата ще започнат да се стабилизират след втората година. Голямата промяна, която ще настъпи сега в пазара е смяната на ролите. Досега пазарът беше на продавача, сега ще стане пазарът на купувача.

Можеш ли да дадеш някакви насоки за хората, които сега ще си търсят жилище на изплащане?

Това, което мога да дам като съвет е да не се оставят предварително пари, освен ако няма как да се възвърнат при условия, че банката не даде кредит. Ако се види имот и се хареса, могат да бъдат изпратени документите директно на банката и тя да отговори с колко процента ще го финансира. Тогава има сигурност. Ако се депозира имота, трябва да има клауза в договора, че ако банката откаже финансиране, сумата по депозита ще бъде възстановена. Тогава купувача ще е загубил пари само за оценката на имота. По-добре да изпуснеш имота, отколкото да дадеш няколко хиляди и да ти отговорят, че няма как да ти отпуснат кредит.

Все пак по-хубаво е, човек да мине предварително през няколко банки, за да има предварително одобрение и да не се губи излишно време и пари, когато си хареса жилище.

Как са променени изискванията за кредитополучателите?

Досега искаха да има 6 месеца постоянен трудов договор. Сега предполагам изискванията към размера на заплатата ще бъдат завишени. Много е вероятно да не се отпускат кредити на хора със заплати под 800 лева. Вероятно ще се иска справка задължително и за доходите година назад, за да са сигурни, че кредитът ще е обезпечен.