Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Търговците търсят алтернатива на обектите си в моловете

моловете

Променливата обстановка и пониженото потребление продължават да влияят негативно върху пазара на търговски площи, в т.ч. и в моловете, забавяйки възстановяването на сегмента. През първото тримесечие активността на наемния пазар е умерена, показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В същото време много търговци се насочват към алтернативни формати. Това са и по-централни локации в по-голяма близост и удобство на клиентите си.

След трите вълни на пълно или частично затваряне на търговски площи търсенето на нови локации в моловете остава слабо. А това повишава натиска върху наемните цени. Офертите за първокласни площи в търговските центрове в столицата в началото на 2021 г. отбелязват лек спад спрямо предходното тримесечие. В Пловдив наемните цени са с около 10 евро/кв. м по-ниски.

„Година след първия локдаун наемателите в молове продължават да търсят алтернативи и временни намаления, за да минимализират щетите от ограничителните мерки. През изминалата година търговските центрове бяха принудително затворени близо 100 дни, което се равнява на близо 30% от годишното им работно време“. Това коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в консултантската компания.

„Ограниченията на достъпа до търговските центрове постепенно измениха потребителските нагласи. Виждаме как наред с ритейл парковете, т.нар „кънвиниънс“ търговия е във възход. Клиентите търсят магазини в центровете на градовете или в гъсто населени жилищни райони“, пояснява Иван Граматиков.

Ритейл парковете остават във фокуса на дивелопърите с 31 800 кв. м площи в процес на изграждане. Към началото на 2021 г. общият обем на сегмента достига 179 363 кв. м, концентриран в София и Пловдив.

Индустриални площи

Пазарът на логистични площи задържа активността си от 2020 година. Преобладават имотите за собствено ползване, като много от тях са разширения на малки производствени обекти. Имотите в строеж в столицата нарастват до близо 355,000 кв. м. В редица случаи отново става въпрос за разширения на логистични оператори, складови площи на търговски вериги или малки производства.

От консултантската компания очакват увеличаване на търсенето в сегмента на индустриалните площи от производствени компании. Също така и повече запитвания за складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи. Предвиждат и позитивна тенденция в бизнеса с договорна логистика (3PL).

Стабилният интерес и лекото покачване на предлагането поддържат наемните нива в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв. м за средно големи обекти. По-големите имоти, над 10 хил. кв. м, търсените нива са малко под 4 евро/кв. м. Този тип предлагане на новоизградени площи за отдаване под наем е съсредоточено в индустриалните зони около столицата.

Вижте още: