Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Тази фасада прилича на огромно ренде за сирене, но…

фасада ренде

Поглеждайки в близък план фасадата на новия Научно-технически комплекс на Харвардския университет, определено първото, за което се сещаме, е огромно ренде за сирене. 🙂 Истината обаче е, че уникалното решение е резултат от сериозни инженерни проучвания.

Фасадата е изработена от 14 000 панела от прецизно оформена и нарязана неръждаема стомана, но това не е всичко.

Всъщност представлява прецизно настроено устройство за управление както на светлината, така и на топлината, която се пропуска в сградата. Моделирани да блокират топлината на лятното слънце, но да я пропускат през зимата, панелите на фасадата представляват сложна система, която драстично намалява изискванията за отопление и охлаждане на сградата и понижава въглеродните емисии на комплекса с около 42%.

Може да се каже, че дори “манипулира” светлината,

като селективно отразява слънцето в по-тъмните части на сградата с обща площ от половин милион кв. метра, намалявайки разходите за електроенергия.

ренде
Фасадата, която прилиа на огромно ренде за сирене всъщност е „умно“ устройство.

Идеята на архитектурната фирма Behnisch Architekten, която проектира комплекса, е да се направи възможно най-нискотехнологичната сграда. Намаляването на изискванията за отопление, охлаждане и осветление е част от начина, по който архитектите и университетът се надяват да се справят с големия отпечатък на парникови газове на комплекса с внушителни размери.

„Наша цел беше слънцето през 200-те най-горещи дни да е изцяло извън сградата.“

Изграждането на фасадата е било сериозно предизвикателство.

При работата по фасадата първоначалната идея е била панелите да бъдат щамповани с двуформова преса. Оказало се е обаче, че това не е най-доброто решение. Затова специалистите избират различен подход, използвайки една форма и вода под високо налягане, която да изтласка плоските метални пластини в търсената форма. А след това да се изрежат фините детайли за всеки от 14-те хиляди панела с лазер. С това решение успяват дори да спестят и една трета от първоначално изчисленото количество материал.

Научно-техническият комплекс на Харвардския университет.

Новият комплекс, който е струвал 1 милиард долара, е първият основен елемент от планираното разширение на кампуса на Харвард в квартал Олстън в Бостън. Затова и очакванията към новата сграда са да се превърне в емблема на най-модерните научни и инженерни възможности на престижния университет:

„Очакванията бяха, че тази първа сграда ще определи условията за бъдещото развитие на кампуса. Така че не беше лесно да се проектира“.

От архитектурното студио разказват, че в хода на работа проектът се е разширил и усложнил. Първоначалната идея от около 20000та г.) е била за строителство само на една по-малка сграда за лаборатория. Финансовата криза обаче става повод проектът да бъде замразен, а впоследствие е преосмислен и разширен. Включени са жилищни зони, лаборатории, лекционни и учебни зали за биоинженерство, компютърни науки, електротехника и др.

Общ план на кампуса.
снимки: Behnisch Architekten, Boston
Тази фасада прилича на огромно ренде за сирене, но се убедихме, че не е!
13.03.2020

Сложната извита фасада на концертната зала в Хамбург

Разположен на река Елба в Хамбург, Германия, Elbphilharmonie е една от най-големите и най-акустично модерни концертни зали в света и […]

Прочети още
09.03.2020

Асиметрична къща е с прозрачна фасада

Къща с асиметричен покрив на японския остров Хокайдо е реновирана и разширена от архитектурно студио Yoshichika Takagi + Associates. Yoshichika […]

Прочети още