Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Тази френска къща е като „кутия, пълна с естествена светлина“

Дизайнът на тази къща от архитект Одил Дек преминава отвъд това, което се вижда на поворъхността. Всъщност французойката създава дом за клиент, който страда от прогресивна и необратима загуба на зрението, което в бъдеще ще го направи способен да вижда само контури и форми.

Имайки това предвид, Одил и нейният екип разработват дизайн, който използва полупрозрачни стени, които да позволят на дневната светлина да наводни цялото пространство еднакво, без да създава отблясъци или ярки петна.

Тя описва пространството като „кутия с естествена светлина“, която отвън изглежда сякаш се накланя на една страна:

„Разположена в крайградски квартал на входа на град Карантек (северозападна Франция), стъклената къща е необичаен обект“, казва архитектът. „Но по желание на клиента светлината трябваше да бъде перфектна, хомогенна и без отблясъци. Изцяло изработена от стъкло, къщата е кутия с естествена светлина.“

При влизане в къщата, през защитен вътрешен двор, посетителите стигат до отворено пространство с двойна височина, което включва трапезария, кухня и всекидневна. Детайлите са минимални, а ярките цветове идват чрез мебелите и произведенията на изкуството.

Стълбище, изработено изцяло от стъкло, води до първия етаж, където са разположени две спални. Едната е с двойна височина, а към другата има голяма самостоятелна баня. В пространствата, които изискват допълнително ниво на поверителност, като банята например, е монтирано черно стъкло.

Отвън озеленяването е внимателно изпълнено, за да се съчетаят новите растения със съществуващите видове, открити на място.

През нощта къщата е меко осветена, като светлината й се разсейва през млечните стъклени панели, сякаш е голям фенер, поставен в центъра на двора.

Информация и снимки: Studio Odile Decq, фотограф: Philippe Rualt

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
29.09.2022

Европа е дом на първия в света автономен хотел-капсула

Идеята да живееш извън мрежата става все по-примамлива… В конкурентна среда се създават чудеса! Постоянно развиващата се хотелиерска сцена създава […]

Прочети още
12.09.2022

Топлината на дървото… и малко синьо за разкош!

В този апартамент има всичко, с което може да се характеризира един модерен интериор. Студеният на пръв поглед бетон е […]

Прочети още