Тази система със самостроящи се бетонни блокове намалява времето за строеж с 50%


Развиващият се сектор на строителството разработва нови системи, които намаляват не само сроковете за изпълнение, но и разходите за строителство. Освен това те са решение и на проблема с жилищата в най-бедните райони на Мексико.

Произхождайки от известни досега строителни техники, националните компании се впускат в международните пазари, като предлагат нови модели строителство, които използват по-малко материали и имат голяма структурна здравина и по-голям комфорт. Също така те въвеждат материали, адаптивни към всякакви строителни нужди.

Като част от този нов пробив в индустрията Хуан Мануел Рейес от Armandos Omega и архитект Хорхе Капистран са разработили нова строителна система. Тя е на ниска цена, намалява времето за строителство с 50% и се състои от единични модулни блокове и не изисква свързващи вещества, смеси или квалифицирана работна ръка.

Black ARMO, разработен от Armed Omega, се появява в края на 2015 г. в официално съобщение за печата на Мексиканския съвет за наука и технологии. В него Хуан Мануел Рейес заяви, че целта на компанията е „да предостави нови строителни системи, които допълнително да допринесат за жилищата на мексиканското общество.”

Процесът на производство на каменните блокове използва методи, базирани на рециклирани материали и ниска консумация на вода. Екипът от разработчици е заинтересован да пусне на пазара нова система за самостоятелно изграждане в различни мащаби и за различни нужди.

Хорхе Капистран патентова иновативната система, въведена на практика през 2009 г. за проект, разработен от Министерството на социалното развитие (SEDESOL). След това той строи над 300 жилища в Сиера Негра Пубела. Хуан Мануел Рейес обясни, че „системата се състои от шест самосглобяващи и самоносещи се части. Метален прът се поставя на всеки 80 см без да е необходима специална основа, което създава конструкция, в която без проблем можете да инсталирате тръби и окабеляване.”

Идеята на този начин на строене, който е подобен на пъзел, е, да се избегнат усложненията в  процеса на сглобяване и генерирането високи разходи. „Този ​​метод на строителство помага на работниците, тъй като не се нуждаят от задълбочено обучение, за да практикуват“, заяви Хуан Мануел Рейес.

С производствен завод в Cholula, Пуебла, мексиканската компания продължава да създава нови елементи, които разнообразяват продукта и функционират като декоративни елементи с различни облицовки, цветове и текстури. Така те се надяват да заменят традиционните системи, като намаляват разходите и същевременно допринасят значително за строителния сектор и жилищата в Мексико.

Вижте още:

Нова боя следи за проблеми в конструкцията на сградите

„Проветривите” стени в колумбийската архитектура