Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

TECLA: Първата 3D принтирана къща от глина е 100% биоразградима

къща

В Маса Ломбарда, град в Северна Италия, разположен на около 40 км източно от Болоня, двоен купол, наподобяващ плетена кошница, се издига от земята, за да се превърнe в дом.

TECLA е първият в света модел на устойчиво 3D принтирано жилище от сурова глина.

В съвместния проект на Mario Cucinella Architects (MCA) и World’s Advanced Saving Project (WASP), глината „среща“ най-модерните технологии, за да предложи екологично и иновативно решение – напълно биоразградима и рециклируема сграда.

Моделът TECLA – пресечна точка на древни традиции и най-нови технологии

„Докато населението се увеличава значително, проблемът с недостига на достъпни жилища става все по-голям и по-голям“, казват от Mario Cucinella Architects.

В отговор на проблема за достъпност на жилищата първите прототипни къщи вече се издигат в Маса Ломбарда. Те са изработени изцяло от глина чрез технология за натрупване на слоеве, а което не се изисква допълнително скеле. Всяка къща представлява свързани помежду си две куполни структури с обща площ от 60 кв.м, които могат да се изработят за около 200 часа работа на принтерните машини.

Двойният купол на къщата изпълнява ролята едновременно на конструкция, покрив и облицовка, като по този начин се улесняват строителните процесите, минимизира се употребата на ресурсите и значително се намалява времето за строителство.

Екипът използва сурова глина, която е напълно рециклируема, а освен това е придобита от района на строителството. Теренът от своя страна дава възможност на визията да осигури новия модел на кръглата сграда.

Проект с почти нулеви емисии и минимално количество строителни отпадъци, TECLA, чието име идва от комбинацията на думите „Technology“ (технология) и „Clay“ (глина), напълно отговаря на извънредната климатична ситуация, жилищната криза и необходимостта от устойчиви домове с „нулеви километри“. Терминът, често изписван като „km 0“, е заимстван от движението Slow Food и насърчава използването на местни стоки, като по този начин намалява разстоянието между производителя и крайния потребител.

Как и защо архитектурата може да използва ресурси много по-близо до дома?

Това е въпрос, на който все по-често архитекти, строители и потребители ще търсят не просто отговора, но и практическите решения. Предвид средата, която обитаваме днес, това е неизбежно. Това търсене през последните години зададе и тенденцията за „ренесанс“ на естествени строителни материали, прилагани в строителството от древни времена – глината, дървото, бамбука и т.н. В 1към1 също сме ви представяли (и ще продължим да ви представяме) такива проекти. Този обаче – за глинената TECLA, определяме като действително вълнуващ, защото събира миналото с бъдещето „под един покрив“ – непреходната устойчивост на природните материали с авангардните технологии на утрешния ден. Перспектива, чието развитие ще следим с интерес, дори и да не сме сигурни къде и как бихме поместили традиционните си мебели (правоъгълно легло, ръбата библиотека за книгите) в овалната структура на този дом. 🙂

Разходка в TECLA:

На площ от 60 кв. м са разположени дневна и кухня, спалня, баня с тоалетна. По-голяма част от мебелите също са частично или изцяло 3D принтирани, за да се впишат елегантно в интериора.

3D принтерите могат да изработят тази къща от глина за около 200 часа или за по-малко от 10 денонощия. 🙂

Снимки и източник: WASP official, Mario Cucinella Design; фотограф: Iago Corazza

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!


живот 21.03.2021

Алина Попова: живот извън матрицата

“Домът крепи и закриля човека, той е второ тяло за него.” Тези думи на учителя Дънов научих от Алина, с […]

Прочети още
12.07.2021

Бетонът среща бамбука в необикновения свят на Guha

Бетонът среща бамбука в необикновения, едновременно новаторски, но и традиционен подход в работата на индонезийското архитектурно студио RAW Architecture. Начело […]

Прочети още