Строителни иновации променят Босфора


 

 На всеки крайбрежен град са добре известни плюсовете и минусите на круизната индустрия. Въпреки че със сигурност има икономически ползи, необходимата инфраструктура прави бреговете недостъпни за жителите. Истанбулският Galataport, район на Босфора, който съдържа няколко исторически обекта, както и активен круизен терминал, скоро ще бъде съживен и възстановен за обществеността. Дизайнерите от Studio Dror  и архитектурната фирма Gensler  разкриват своя генерален план, за да преобразуват бреговата линия в квартала с дължина около 1,2 километра, разположен в активната и оживена част на града.

Планът отваря бреговата линия чрез създаването на изобретателен подземен круизен терминал. Системата за хидравлично придвижване е скрита под бордюра, който се отваря, когато корабът се акостира и създава възможност за преминаване от съда към подземния терминал. Системата заема сравнително широка площ от около 3 метра и е активна само когато корабът е закачен, като по този начин отваря и достатъчно публично пространство. „Един от най-ценните елементи на това развитие е първата в света хидравлична система, приложена за нуждите на град с крайбрежна ивица“, казва основателят и директор на Studio Dror. „Без тази система, която наистина е връх в новаторския индустриален дизайн, този генерален план не би бил възможен; този достъп до море вероятно също.“ Околният район ще се превърне в квартал за пешеходци с разнообразни сгради.

„Проектът продължава на брега на Галата и предлага нови обществени пространства под формата на крайбрежна алея и площадка, мрежа от симпатични пешеходни улици и голямо разширение на историческата част“, казва Оливер Шапър, старши сътрудник в Gensler. Обектите в района, които не са проектирани от фирмите, ще бъдат запазени в малък мащаб и оборудвани с покривни тераси, за да се оптимизират изгледите към водата.

Проектът е насрочен за завършване през 2018, като в момента са разработва. Това означава, че съвсем скоро местните, както и посетителите ще могат да се насладят по нов начин на тази част от Босфора.

Източник: architecturaldigest
Снимки: Courtesy of Dror + Gensler