Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Тенденциите в интериорния дизайн, които милениалите наложиха

милениалите

„Същността на интериорния дизайн винаги ще бъде за хората и начина, по който те живеят” – абсолютно съгласни с думите на Албърт Хадли, днес се обръщаме към милениалите и тенденциите, които това поколение зададе в обзавеждането на дома. Тъй като именно те са тези, които все повече налагат новите интериорни решения спрямо своята различна перспектива за живота и начина, по който трябва да се живее, тази тенденция определя и начина, по който се проектират и строят съвременните жилища домовете.

Кои са Милениалите?

Милениалите, познати и като поколението Y, се приема, че са представители на демографска група, родена между 1980 до началото на 2000-та година.

Милениалите и техните принципи

“Пари и успех”. Освен гражданската позиция, това са другите опорни точки, определящи характерните особености на милениалите. Според проучване на Мичиганския университет например, озаглавено “Мониторинг на бъдещето”, 75% от анкетираните, определили себе си за милениали отбелязват, че богатството е много важен атрибут на живота. Освен това, те предпочитат да “странят” от политическите събития (едва 35% от тях отбелязват някакъв интерес към темата), а по-малко от половината се интересуват от философския смисъл на живота (45%). Това, разбира се, е донякъде логично, предвид факта, че материалното благоденствие е доминиращо при тях.

Урбанизираната среда и усещането за космополитност е това, което привлича милениалите. Затова предпочитат градски имоти, дори и в по-крайни квартали. А ако приемем, че милениалите ценят парите и успеха, то съответно и начинът им на живот изисква дом, който да отразява по подходящ начин техните ценности.

Милениал дизайнът
снимка: Pinterest

И така… да се върнем към дизайна на дома и да разгледаме някои от основните тенденции, които милениал поколението зададе.

Най-общо казано, предпочитат по-малък, но функционален дом пред просторен апартамент или мезонет. И ценят оригиналността и уникалността на всяко пространство. Ще заложат на мебели по поръчка и оригинални дизайни, които отразяват кои са те, дори и да трябва да платят повече за тази услуга.

Много от тях биха предпочели място за телевизор вместо втора фурна в кухнята и вярват в полезното приложение на технологичните иновации. Затова с удоволствие инвестират в смарт системи за автоматизация на дома.

Пет основни тенденции, които милениалите зададоха:
1. Отворени пространства

Милениалите имат холистичен подход към живота – това означава, че балансът между работа и личен живот е жизненоважен. Така че, не е изненадващо, че избягват прекалено структурирани планове на дома. Предпочитат отворени пространства, където могат лесно да съчетаят всички аспекти на натовареното си ежедневие. За тях е важно да имат свободата сами да решават как да използват пространството.

Друга голяма полза от този подход е възможността лесно да го трансформират по начина, по който искат според различни обстоятелства.

2. Минимализъм в кухнята, но с личен почерк

Представете си мивка в селска къща до метални кранове или стари дървени стелажи до месингови висящи светлини – със сигурност милениалите харесват изчистени линии, но в същото време търсят и емоционална връзка с домовете си.

Сред задължителните елементи, които можете да откриете в тези кухни, са: изцяло вградени електроуреди; преобладаващи естествени тонове в цветовата гама; сензори за осветлението и гласов контрол; ярко оцветени тенджери и тигани; плотът зад мивката често е решен с по-малки и цветни плочки и мнооого живи растения.

3. Умен дом

Милениалите обичат технологиите и ценят удобството, което те предлагат. И предпочитат да управляват дома си през смартфона, вместо да се занимават с всичко това по начина, по който са го и продължават да го правят техните родители.

снимка: Pinterest
4. Устойчив начин на живот

Стремят се да живеят възможно най-устойчиво. Затова предпочитат използването на екологични материали, с които да намалят консумацията на топлина и енергия, а “рециклиране” не им звучи като далечен непознат остров, напротив.

В тези интериори често ще срещнете доминиращо използване на естествени материали като дърво и камък навсякъде.

5. Модерни, но задължително с личен почерк домове

От розови фламинго до жълти ананаси, милениал поколението обича да добавят индивидуалност към своите модерни минималистични домове. В крайна сметка, колкото и да желаят функционално организирани пространства, и те държат на това домовете им да са уютни, гостоприемни, красиви. Често посягат към декорации от бяла керамика, много месинг, някоя и друга мебел от средата на века за акцент или към създаването на лична стена за изкуство.

снимка: Pinterest