Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

The Guardian: Колапсът на правителството в България излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС

правителство

Българското правителство се срина при вотa на недоверие в парламента. Това хвърля страната членка на Европейския съюз в политически сътресения на фона на войната в Украйна и нарастваща инфлация. Това пише в свой анализ британското издание The Guardian по повод вчерашното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Опозиционните депутати свалиха правителството на министър-председателя Кирил Петков, което пое властта преди шест месеца. 123 гласа „за“ срещу 116 „против“ определиха вота, след като управляващата коалиция загуби мнозинството си заради споровете за бюджетните разходи. Както и заради спор дали България трябва да вдигне ветото върху присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишният възпитаник на Харвард, който се ангажира да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция, откакто Русия нахлу в Украйна. Това е необичайна позиция за страна с традиционно приятелско отношение към Москва. А прогнозата на анализаторите е, че падането на правителството ще доведе до по-неутрална политика спрямо Русия.

Сега страната се изправя пред четвъртите си по ред парламентарни избори от април 2021 г. насам. А това излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете й да приеме еврото през 2024 г.

Застоят може също така да попречи и на усилията на България да осигури стабилен приток на природен газ, след като Москва прекъсна доставките за страната, заради отказа на София да плаща в рубли.

Петков отхвърли каквито и да е коалиционни преговори с опозиционните партии в залата. Той обаче ще търси подкрепата от независимите депутати в парламента, за да избегне предсрочни избори.

Ако Кирил Петков не успее да събере мнозинство за нов кабинет, както и ако други две партии в парламента не могат да съставят правителство, президентът Румен Радев трябва да назначи служебна администрация. А след това – да свика предсрочни избори в рамките на два месеца, пише изданието.

Припомняме, че днес парламентът отново ще се събере на редовно заседание в 9 часа, след като вчера, заради липсата на кворум, то се провали. А депутатите не успяха да гласуват програмата за работа за тази седмица.

Според проектопрограмата първа точка е приемането на  процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание.  Предвижда се обсъждане на второ четене на промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа и в Наказателния кодекс; както и първо четене на  законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Проект на решение за процедурни правила за избор на председател на КПКОНПИ също е в дневния ред; както и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество.  Предлага се първа точка в петък да е първото четене на промените  в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.  

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
22.06.2022

Гласуват вота на недоверие. Премиерът – с „План Б“, ако правителството бъде свалено

Днес парламентът ще гласува на извънредно заседание от 19:10 часа вота на недоверие към кабинета „Петков“. Това стана ясно, след […]

Прочети още
поръчка за 17.06.2022

Пътните строители: Всички ремонти спират, ако държавата не ни плати дължимото

Започне ли да се спекулира с темата за пътищата – значи предстоят избори, смятат представители от пътния бранш Пътните строители […]

Прочети още