Тихата разруха на резиденция „Банкя”


автор и снимки: Лилия Христова
Някои изоставени сгради носят усещането за смърт. Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя е пример за това. Само на 20 км от София една солидна сграда, в която е инвестирано наистина много, тъне в забвение.

До нея се стига лесно. След като отидетете до началото на „Пътека на здравето“, трябва да продължите по асфалтовия път вдясно. В началото се вижда голяма желязна врата за автомобили и по-малка за пешеходци, която е отворена. С преминаването през нея ще видите стара табела „Влизането забранено“. Свободният достъп до там, разбира се, предразполага тя да бъде лесно подмината.

След няколко минути ходене по асфалтовия път, ще стигнете до резиденцията, която се пада от лявата страна. Ще се натъкнете на няколко масивни постройки, а усещането когато сте там е наистина странно. Тишината на изоставените сгради е по-различна. Такива места обаче са прекрасни за осъзнаване на това, че всичко пред очите ни е тленно.

Можете да пообиколите и да намерите пролуки, през които се вижда и вътре в резиденцията. Има и едни обсипани със стъкла външни стълби, които водят до втория етаж, където дори можете да влезете вътре. Само едно надзъртане обаче е достатъчно, за да усетите не особено приветливата атмосфера.

На връщане можете да се отбиете и до сградата, в която са се намирали ресторантът и кухнята на резиденцията. Тя също е в състояние на бавен разпад и е отрупана с боклуци. Аз съм от хората, които обичат да обикалят по изоставени места, тъй като има адреналин в цялото изживяване. Ако обаче не си падате по такъв тип забавления, резиденция „Банкя” може да не ви се стори особено екзотична дестинация.

Историята на мястото:

След 1989 г. имало идея резиденция „Банкя” да се превърне в оздравителен център. Днес имотът е публична държавна собственост и е в ръцете на Данъчна администрация – София. Нови инвестиции няма, като причината са дългогодишни съдебни спорове на бивши собственици на терена.

Комплексът, който се разпростира на площ от 400 дка, се намира на изключително място, тъй като там минават няколко въздушни течения, има минерални извори, които може да се използват.

Резиденцията е построена в рамките на 4 години през 70-те , като първоначалният замисъл е постройката да бъде използвана за санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков толкова харесва мястото, че решава да го направи своя резиденция.

След смъртта на дъщеря си Людмила през 1981 г., Тодор Живков все по-често прекарва дните си в резиденция „Банкя”, под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова. Той предпочита това място, пред твърде официалната „Бояна“.

След свалянето му от власт на 10.11.1989 г. той е принуден да я напусне. Впоследствие резиденцията е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, след което на Столичния народен съвет.

През 1991 г. Столичен общински съвет основава дружество „Софийски голф и кънтри клуб” заедно с фондация „Масако Оя”. От тогава до 1999 г. в резиденцията се настанява японската милиардерка Масако Оя и тя започва да работи като хотел. Междувременно правителството на Иван Костов връща резиденцията на държавата.

Така до 2009 г. продължава да функционира като хотел, но и да обслужва нужди на служителите от дружеството на Масако Оя, които отказват да напуснат обекта. Впоследствие,  с решение на правителството от 13.02.2009 управлението на резиденция „Банкя” се прехвърля на ДАНС, които да го използват за тренировъчен център. След по-малко от година обаче сградата отново е на разположение на Областна администрация – София.

Към днешна дата резиденцията не се поддържа по какъвто и да било начин и бавно се руши.  А срадите са точно хората – умират, когато това, което ги одухотворява, ги напусне.

 

Вижте още:

Старопиталището на Рокфелер от Габрово или „За мишките и хората“

Банята в Овча купел