Тихата разруха на резиденция „Банкя”


автор и снимки: Лилия Христова
Някои изоставени сгради носят усещането за смърт. Бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя е пример за това.

Само на 20 км от София една солидна сграда, в която е инвестирано наистина много , тъне в забвение.

До нея можете да отидете, като стигнете до началото на „Пътека на здравето“, но продължите по асфалтовия път вдясно и не след дълго ще я видите от лявата ви страна.

Историята:

След 1989 г. имало идея резиденция „Банкя” да се превърне в оздравителен център. Днес имотът е публична държавна собственост и е в ръцете на Данъчна администрация – София. Нови инвестиции няма, като причината са дългогодишни съдебни спорове на бивши собственици на терена.

Комплексът, който се разпростира на площ от 400 дка, се намира на изключително място, тъй като там минават няколко въздушни течения, има минерални извори, които може да се използват.

Резиденцията е построена в рамките на 4 години през 70-те , като първоначалният замисъл е постройката да бъде използвана за санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков толкова харесва мястото, че решава да го направи своя резиденция.

След смъртта на дъщеря си Людмила през 1981 г., Тодор Живков все по-често прекарва дните си в резиденция „Банкя”, под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова. Той предпочита това място, пред твърде официалната „Бояна“.

След свалянето му от власт на 10.11.1989 г. той е принуден да я напусне. Впоследствие резиденцията е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, след което на Столичния народен съвет.

През 1991 г. Столичен общински съвет основава дружество „Софийски голф и кънтри клуб” заедно с фондация „Масако Оя”. От тогава до 1999 г. в резиденцията се настанява японската милиардерка Масако Оя и тя започва да работи като хотел. Междувременно правителството на Иван Костов връща резиденцията на държавата.

Така до 2009 г. продължава да функционира като хотел, но и да обслужва нужди на служителите от дружеството на Масако Оя, които отказват да напуснат обекта. Впоследствие,  с решение на правителството от 13.02.2009 управлението на резиденция „Банкя” се прехвърля на ДАНС, които да го използват за тренировъчен център. След по-малко от година обаче сградата отново е на разположение на Областна администрация – София. Към днешна дата резиденцията не се поддържа по никакъв начин бавно се руши.

Още подобни статии:

Старопиталището на Рокфелер от Габрово или „За мишките и хората“

Банята в Овча купел